Του Κωστή Πλάντζου

«Λίγος χρόνος για να γίνουν πολλά» λένε τώρα στελέχη που ζουν από μέσα τη διαπραγμάτευση, για το “μεγάλο παζάρι” που ξεκινά πιο δυναμικά από αύριο.

Και μόνο όμως η αναβολή για την Τρίτη της συνάντησης που θα είχε το Σάββατο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με τους δανειστές (ενώ την Δευτέρα θα συζητηθούν θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, ζητήματα της Δικαιοσύνης και αλλαγές στη φορολογική πολιτική) δείχνει πως δύσκολα θα προλάβει να υπάρξει συμφωνία μέσα στη ερχόμενη εβδομάδα ή, πάντως, πριν τις 12 Αυγούστου που είναι το απώτατο καταληκτικό όριο για τις επαφές πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι απεσταλμένοι των θεσμών δεν φαίνεται να έχουν λάβει εντολή να κλείσουν «όπως-όπως» μια γρήγορη συμφωνία. Και οι ίδιοι άλλωστε “χαλάρωσαν” την Κυριακή και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να χαλάσουν τις προσωπικές τους συνήθειες, είτε για να επισκεφθούν το γυμναστήριο στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν, είτε για τις καλοκαιρινές διακοπές που προγραμμάτιζαν.

Έρχεται έτσι πιο κοντά το σενάριο για ένα νέο δάνειο-γέφυρα, παρότι στην κυβέρνηση ευελπιστούν ακόμη για συνολική συμφωνία και μεγάλο δάνειο πριν τις 20 Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση, τα λεφτά που θα ζητήσει να λάβει άμεσα η Αθήνα είναι πολλά και ξεπερνάνε τα 20 δισ. ευρώ. Οι δανειακές ανάγκες της χώρας για ένα μήνα (έως 21 Σεπτεμβρίου) φτάνουν στα 5 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση θέλει επιπλέον 10 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλα 4 δισ. τουλάχιστον για άμεσες πληρωμές που έχουν καθυστερήσει σε ιδιώτες (προμηθευτές, επιστροφές φόρων κλπ) στο εσωτερικό της χώρας. Μαζί με τα 7,2 δισ. που έλαβε στις 20 Ιουλίου και πρέπει να επιστρέψει, το «πακέτο» ανεβαίνει πάνω και από τα 25 δισ. ευρώ.

Πέραν από την καταγραφή των αναγκών σε χρήματα που θα καλυφθούν με νέο δάνειο, ανησυχίες προκαλεί και το χάσμα που διαπιστώνεται για μια σειρά άμεσα ή μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Η συνολική συμφωνία απαιτεί και καθορισμό των μέτρων για τους επόμενους 6 μήνες. Άμεσα όμως η κυβέρνηση πιέζεται να αλλάξει πολλά από τα μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει.

Οι συζητήσεις για τα φορολογικά, για τις ανάγκες των τραπεζών και τα «κόκκινα δάνεια» φάννηκε από την αρχή πως δεν θα είναι εύκολες. Μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται για να μπει «φρένο» στις πρόωρες συντάξεις, για κάλυψη των αναγκών των Ταμείων και των νοσοκομείων όπου η κατάσταση άρχισε ήδη να ξεφεύγει από τον έλεγχο, για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και νέες ανατροπές στην έκτακτη εισφορά και στα Εργασιακά.

Ήδη μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 16 απαιτήσεις των τεχνικών κλιμακίων, σύμφωνα με το «Βήμα», που θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα με τη μορφή προαπαιτούμενων από τη Βουλή: 

1. Αλλαγές στους νόμους περί προσλήψεων στο Δημόσιο, ρύθμισης των χρεών με 100 δόσεις, κρατικής χρηματοδότησης της Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ζητά την κατάργηση του υψηλού συντελεστή της έκτακτης εισφοράς 8% στα ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Παράλληλα απαιτεί από την κυβέρνηση να υιοθετήσει νομοθεσία για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις και το εφάπαξ.

2. Αλλαγή στο νόμο για το διορισμό των διοικητικών των νοσοκομείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεξάρτητη επιλογή τους.

3. Να μένουν δια βίου εκτός δημοσίου όσοι έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία, όπως έγινε με τους γιατρούς του ΕΣΥ που είχαν κατηγορηθεί για “φακελάκια”.

4. Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πρόωρες συντάξεις στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης από το 2022.

5. Τη μείωση στο μισό της δαπάνης για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.

6. Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, αρχίζοντας από τη μείωση της επιδότησης στο αγροτικό ντίζελ κατά 50%, αλλά και από την κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.

7. Την αύξηση του φόρου για τους εφοπλιστές.

8. Την επίτευξη των αναγκαίων τροποποιήσεων έγκαιρα προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2015.

9. Τη μείωση των τιμών στα εκτός πατέντας φάρμακων και την επανεξέταση των ορίων στη συνταγογράφηση γενοσήμων.

10. Την μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ στις στρατιωτικές δαπάνες από το 2016, με περικοπές από τις δαπάνες προσωπικού και από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

11. Τον έλεγχο σε μισθούς και επιδόματα, ειδικά στα οδοιπορικά και τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων.

12. Την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ)

13. Την μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.

14. Την αλλαγή του νόμου για τις ρυθμίσεις των οφειλών στο Δημόσιο και στα Ταμεία με αυστηρότερα μέτρα για τους μεγαλοοφειλέτες (για ποσά άνω των 100.000 ευρώ).

15. Την απελευθέρωση της αγοράς με βάση την εργαλειοθήκη και τις συντάξεις του ΟΟΣΑ. Ενώ, ως προτεραιότητα εμφανίζεται η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και τις Κυριακές.

16. Την ολοκλήρωση μέχρι τον Οκτώβριο της πώλησης τουλάχιστον του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και ΟΛΘ, όπως και την πώληση της ΤΡΕΝΟΣΕ. Παράλληλα, απαιτείται να κλείσει η διαπραγμάτευση με τη Fraport για την παραχώρηση 10 μεγάλων αεροδρομίων της χώρας.