Όσοι φορολογούμενοι έχουν και ακίνητα είναι κάπως εξοικειωμένοι με το περιουσιολόγιο που βρίσκεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πάνω σε αυτή τη βάση θα στηθεί το “ολιστικό” e-περιουσιολόγιο της εφορίας που θα καλύψει όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων ούτως ώστε η ΑΑΔΕ να έχει μία ενιαία εικόνα για 9 εκατομμύρια φορολογούμενος και να μπορεί να πραγματοποιεί εύκολα ελέγχους και διασταυρώσεις.

Θα μπορεί δε να αξιοποιεί τα στοιχεία αυτά προς και από άλλες πλατφόρμες όπως το κτηματολόγιο, τα Δημοτολόγια, το χρηματιστήριο, τις τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς, δηλαδή και όλες εκείνες τις βάσεις δεδομένων που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών.

Έτσι δημιουργείται μια τεράστια βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει τα πάντα. Από κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη μέχρι και έργα τέχνης, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. Επίσης, με νομοθετική διάταξη ή ενδεχομένως με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα προβλεφθεί και η δήλωση κρυπτονομισμάτων, ψηφιακών έργων τέχνης και γενικότερα όλα τα επενδυτικά τεχνολογικά προϊόντα που θα δημιουργηθούν εφεξής.

Η ΑΑΔΕ διαθέτει ήδη αρχείο με στοιχεία που στέλνουν αυτοματοποιημένα κάθε χρόνο οι τράπεζες και αφορούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα δάνεια, τις κάρτες κ.α.

Από το αρχείο της ΑΑΔΕ θα αντλούνται στοιχεία και πληροφορίες για τον εντοπισμό εισοδημάτων που δεν φορολογήθηκαν ή εμπίπτουν στις διατάξεις περί μαύρου χρήματος. Τα στοιχεία που θα συλλέγονται για όσους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή, θα διασταυρώνονται και με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι που διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) θα κληθούν να συμπληρώσουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. Σε περίπτωση που αγνοήσουν το κάλεσμα της εφορίας θα ελεγχθούν και εφόσον εντοπισθούν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες.

Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την ενεργοποίηση του “ολιστικού” e-Περιουσιολογίου, περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

1. Ανάρτηση σε ειδική φόρμα στο σύστημα ΤΑΧΙSnet όλων των υφιστάμενων στοιχείων για τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.

2. Ηλεκτρονική αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους φορολογούμενους για την επικαιροποίηση των στοιχείων και τη συμπλήρωσή τους και με άλλα πρόσθετα δεδομένα που δεν είναι καταγεγραμμένα στο ΤΑΧΙSnet.

Στα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία που θα καλούνταν να δηλώσουν οι φορολογούμενοι σε ειδική φόρμα στο σύστημα TAXISnet θα περιλαμβάνονταν αναλυτικές πληροφορίες για:

– όλα τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία, τις αποταμιεύσεις τους και τις επενδύσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή πληροφορίες για τις μετοχές σε εταιρείες εισηγμένες και μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, τα εταιρικά μερίδια, τις λοιπές συμμετοχές σε επιχειρήσεις, τις καταθέσεις, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα ρέπος, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα.

– όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό, δηλαδή για τα ακίνητα, τις επιχειρήσεις, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ρέπος και τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία τους ανήκουν και βρίσκονται εκτός Ελλάδος.

3. Οριστικοποίηση των στοιχείων και παράδοσή τους στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες για επεξεργασία και διασταυρώσεις.

Η φορολογική διοίκηση θα έχει δυνατότητες άμεσων διασταυρώσεων, ενώ οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τυπώνουν στοιχεία αναφορικά με την περιουσιακή τους κατάσταση. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι με τη συμπλήρωση των στοιχείων από τους φορολογουμένους θα εμφανιστεί φορολογητέα ύλη που θα οδηγήσει και στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.

Διαβάστε ακόμα 

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι εξαγορών στις κατασκευές

Φόρος εισοδήματος: Πώς θα γίνεται από φέτος επιστροφή κάθε εβδομάδα

Dr Truth: Το ιστορικό τετ-α-τετ Φρόυντ – Αϊνστάιν και η απληστία της Wall Street