Οικονομία

Έσπασαν το φράγμα των 106 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα στην εφορία

  • Κωστής Πλάντζος


700 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 3,6 δισ. στο 9μηνο τα νέα «κορωνοχρέη» παρά τις αναστολές πληρωμής φόρων

Ο κορωνοϊός έχει «παγώσει» τα χρέη των φορολογουμένων προς την Εφορία επί μισό χρόνο, αλλά τον μήνα Σεπτέμβριο που έπρεπε να πληρωθούν τρέχοντες φόροι εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ «έσκασαν» νέα χρέη 695 εκατ., όταν πέρυσι την ίδια περίοδο είχε προκύψει νέα χρέη 588 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 18%).

Για πρώτη φορά τα συνολικά χρέη στο Κράτος ξεπέρασαν για πρώτη φορά στα χρονικά τα 106 δισ. ευρώ. Ανήλθαν στα 106,197 δισ. ευρώ.


Όπως δείχνουν όμως τα στοιχεία εξέλιξης των εισπράξεων οφειλών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής ύφεσης, ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης παραμένει χαμηλός (μισό τοις χιλίοις τον Σεπτεμβριο εν σχέσει με τον Αύγουστο) καθώς οι μαζικές αναστολές πληρωμής υποχρεώσεων σημαίνουν ότι χρέη που δεν πληρώνονται, μεταφέρονται στο μέλλον και δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμα.

Με τα δεδομένα αυτά η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο φέτος καταγράφηκαν 3.867.892 οφειλέτες στην εφορία, σχεδόν 7.000 λιγότεροι από τους 3.874.902 που ήταν πέρυσι! Ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης ήταν μόλις μισό τοις χιλίοις, εν σχέσει με τον προηγούμενο μήνα.

Και καθώς έχουν παγώσει και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, οι εισπράξεις της ΑΑΔΕ έχουν «κολλήσει» στον Φεβρουάριο προ κορωνοϊού, ενώ από Μάρτιο και μετά είναι σταθερά μικρότερες από πέρυσι.


Παρά ταύτα, από τις αρχές του χρόνου η ΑΑΔΕ κατάφερε να ανακτήσει 2 δισ. από τα παλαιά χρέη των 105 δισ. που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως τον περασμένο Δεκέμβριο.


Σε ό,τι αφορά όμως το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» που προστέθηκε στα βιβλία της εφορίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι μη φορολογικές κατηγορίες, για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έφτασε στα 3,898 δισ ευρώ., ενώ την ίδια περίοδο το 2019 είχε αυξηθεί 5,270 δισ. ευρώ (μείωση κατά 26%).

Για το μήνα αναφοράς (Σεπτέμβριος), το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 695 εκ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 588 εκ. (αύξηση κατά 18%)

Το 92% προέρχεται από τις εξής κατηγορίες:

Διαβάστε επίσης: 

ΥΠΕΝ: Παρατείνεται λόγω πανδημίας το Εξοικονομώ-Αυτονομώ

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι – Αναλυτικά ανά ταμείο

Mr. BioNtech: H κανονικότητα θα επιστρέψει γρηγορότερα από ότι περιμένατε

Απόρρητο Απόρρητο