Την ανησυχία του για τις εκλογές και για τις πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων ώστε να ξεκλειδώσει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης και της απελευθέρωσης των υποδόσεων των 3 δισ. ευρώ εκφράζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο έγγραφο – “πρόσκληση” προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη συνεδρίαση του οργάνου στις 11-12 Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός καταδεικνύει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι κάθε άλλο παρά ήρεμοι είναι αναφορικά με την προοπτική του αποτελέσματος της εκλογικής διαδικασίας.

Ήδη, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, προειδοποιεί πως θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία με αποτέλεσμα, όπως έλεγε και ευρωπαϊκή πηγή χθες στο MNI, η πρώτη αξιολόγηση να μην μπορεί να ξεκινήσει πριν τον Νοέμβριο.

Στο έγγραφο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, βέβαια εστιάζει στο θετικό στοιχείο της ισχυρής κοινοβουλευτικής στήριξης στη συμφωνία του τρίτου πακέτου και παράλληλα τονίζει ότι πριν από την απελευθέρωση οποιασδήποτε δόσης χρηματοδοτικής βοήθειας θα πρέπει να διαπιστώνεται “συμμόρφωση με την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων”.

Σημειώνεται ότι στα κείμενα που υπέγραψε η Ελλάδα και οι δανειστές στις 19 Αυγούστου υπάρχουν αρκετά “κενά” που πρέπει να διευκρινιστούν και συνδέονται άρρηκτα με την συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ. Και η απόφαση έχει τοποθετηθεί χρονικά για τον Οκτώβριο.

Βέβαια για να συμβεί κάτι τέτοιο, οι Ευρωπαίοι στο μεταξύ θα πρέπει να δείξουν προς το ΔΝΤ έτοιμοι να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Είναι ενδεικτικό ότι Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας για την επικείμενη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20 στην Άγκυρα το ερχόμενο σαββατοκύριακο τόνισε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιού, είναι η άσκηση πίεσης προς τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους.

Με δεδομένο όμως ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να δεσμευθούν για κάτι πριν δουν πρώτα το αποτέλεσμα της κάλπης και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοικτά. 

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπ. Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε το πρωί στο Bloomberg ότι «για να μείνει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις».