Τη σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωριστικού φαινομένου σε Ευρωζώνη και Ελλάδα αποδεικνύουν τα επικαιροποιημένα δεδομένα της Eurostat για τον μήνα Μάιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία των ευρωπαϊκών αρχών, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 4,1% έναντι 4,5% τον Απρίλιο και 5,4% τον Μάρτιο.

Πριν λίγες ημέρες, τα αντίστοιχα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ -σε μη εναρμονισμένο επίπεδο- είχαν καταδείξει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας υποχώρησε στο 2,8% τον Μάιο.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης τιμών αποκλιμακώθηκε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο και 6,9% τον Μάρτιο.

Σε μηνιαία βάση, ο σχετικός δείκτης έμεινε αμετάβλητος στην Ευρωζώνη, ενώ ανήλθε στο +0,5% στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες – μέλη, χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ελλάδα (σε ετήσιο επίπεδο), είχαν μόνο το Λουξεμβούργο (2%), η Ισπανία (2,9%), η Δανία (2,9%) και η Κύπρος (3,6%).

Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Λετονία (12,3%), στην Εσθονία (11,2%) και στη Λιθουανία (10,7%), δηλαδή τρεις χώρες που γειτνιάζουν γεωγραφικά με τις εμπόλεμες Ουκρανία – Ρωσία.

Στη Γερμανία, δε, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 6,3%, στη Γαλλία στο 6% και στην Ιταλία στο 8%.

Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat επέρχεται στον απόηχο της χθεσινής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια, προχωρώντας σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με στόχο την πλήρη αναχαίτιση του φαινομένου.

Παράλληλα, η επικεφαλής της Φρανκφούρτης, Κριστίν Λαγκάρντ, έσπευσε να προαναγγείλει και νέα παρέμβαση τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα οι αναλυτές ήδη να προεξοφλούν ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει στο 4,25% (από 4% σήμερα) και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% (από 3,5% σήμερα).

Διαβάστε ακόμα

Οι υπό σύνταξη Συριζαίοι και η κάθοδος της Ζωής, ο Τέλης και ο Τσάκος έγιναν τραπεζίτες, ο Σωκράτης και τα τζάμια και ο Πωλ λοξώς…

Γιατί ο ESM έδωσε εύσημα στην Ελλάδα – Η «συνταγή» για αντοχή και στήριξη μέσα στην κρίση

«Ζεστό χρήμα» από την πώληση της Κωτσόβολος ψάχνουν οι Βρετανοί της Currys

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ