Οριακή αύξηση παρουσίασε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά το δ’ τρίμηνο του 2019 σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση, κινούμενος σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών, χάρη κυρίως στην άνοδο των τιμών διατροφής, αλκοόλ, καπνού και ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Οι αναλυτές ανέμεναν 0,2% άνοδο σε τριμηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια.

Όσον αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,3% προηγουμένως, την ίδια στιγμή που η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο 1,1% έναντι 1,4% προηγουμένως.

Για το σύνολο του 2019, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 1,4%.

Σε ξεχωριστά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός κατέγραψε οριακή επιτάχυνση στο 1,4% για τον Ιανουάριο του 2020, έναντι 1,3% τον Δεκέμβριο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος αναμένεται να διαμορφωθεί στον τομέα τροφίμων, ποτών και καπνού, και συγκεκριμένα στο 2,2% έναντι 2% τον Δεκέμβριο, ενώ οι τιμές στον κλάδο υπηρεσιών αναμένεται να καταγράψουν άνοδο της τάξεως του 1,8%.

Αντίθετα, οι τιμές στον τομέα υπηρεσιών αναμένεται να καταγράψει επιβράδυνση στο 1,5% τον Ιανουάριο, έναντι 1,8% τον Δεκέμβριο του 2019.

Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η Λιθουανία αναμένεται να καταγράψει το μεγαλύτερο ποσοστό ετήσιας ανόδου, και συγκεκριμένα στο 2,8%, ενώ αντίθετα το μικρότερο ποσοστό ανόδου προβλέπεται ότι θα σημειωθεί στην Κύπρο (0,6%).