search icon

Οικονομία

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Με φόρα» πάνω από 120 αιτήσεις την ημέρα

Ζωηρό ενδιαφέρον από χιλιάδες οφειλέτες λόγω υψηλής εγκρισιμότητας σε «κουρέματα» και διαγραφές χρεών - Για ποιους λόγους απορρίπτονται 1 στις 4 ρυθμίσεις - Νέο ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων τον Ιούλιο

Σταθερά πάνω από 3.700 νέες αιτήσεις τον μήνα (ή περισσότερες από 120 αιτήσεις κάθε μέρα) γίνονται πλέον στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Το ενδιαφέρον των οφειλετών συνεχώς αυξάνεται καθώς, παρά τις δυσκολίες που ανακύπτουν κατά τη συμπλήρωση για τις οποίες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι θα επιφέρει νέες βελτιώσεις, όλο και περισσότεροι παίρνουν θάρρος να μπουν στη διαδικασία, μαθαίνοντας ότι ο ρυθμός εγκρίσεων που γίνονται αποδεκτές από τους πιστωτές πλησιάζει το 80%.

Τα νεώτερα στοιχεία της (αναβαθμισμένης πλέον) Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο Εξωδικαστικός μηχανισμός που προσφέρει διαγραφή χρεών έως 80% και μέχρι 240 ή και 420 δόσεις, κατέγραψε τον μήνα Ιούλιο νέο ρεκόρ εγκρίσεως ρυθμίσεων που παράγει η πλατφόρμα. Για πρώτη φορά οι εγκρίσεις ξεπέρασαν συνολικά τις 900 μέσα σε ένα μήνα και ο ρυθμός κάθε μήνα βαίνει αυξανόμενος, δείχνοντας ότι μπορεί σύντομα να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 1.000.

Συνολικά πάντως, δεν φτάνουν εύκολα όλοι οι οφειλέτες «στην πηγή να πιουν νερό», καθώς ως τώρα στην πλατφόρμα έχουν μπει πάνω από 80.000 αιτήσεις, αλλά σχεδόν οι μισές ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους δανειολήπτες χωρίς να την καταθέσουν (κυρίως γιατί δεν είχαν χρέος άνω των 10.000 ευρώ όπως απαιτείται για να ενταχθούν) ενώ περίπου 1 στις 3 έχουν κολλήσει στο αρχικό στάδιο υποβολής λόγω δυσκολιών στη συμπλήρωση. Από την άλλη, οι 4 στους 5 που κατάφεραν τελικά να ολοκληρώσουν την αίτηση (περισσότεροι από 10.000 μέχρι σήμερα) καταφέρνουν να πάρουν ρύθμιση «στα μέτρα τους».

Με βάση τα επίσημα στοιχεία:

-μέσα τον μήνα Ιούλιο, 3.727 νέες αιτήσεις ξεκίνησαν να συμπληρώνονται για να υποβληθούν, 2.291 ολοκληρώθηκαν και υποβλήθηκαν οριστικά ενώ 931 αιτήσεις εγκρίθηκαν και πήραν τη ρύθμιση.

– από την αρχή του προγράμματος έχουν εγκριθεί συνολικά 7.257 αιτήσεις για χρέη 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ, με μέσο όρο οφειλής περίπου 365.000 ευρώ. Από τις ρυθμίσεις που έκλεισαν επιτυχώς και αφορούσαν χρέη προς Χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες και funds) η 1 στις 2 (ποσοστό 45,7%) πρόσφερε διαγραφή μεγαλύτερη του 30%. Κατά μέσον όρο, το «κούρεμα» σε οφειλές προς Χρηματοδοτικούς φορείς ανέρχεται σε 26% ενώ για οφειλές προς το δημόσιο (εφορία, ταμεία κλπ) φτάνει στο 18%. Για τα συγκεκριμένα χρέη ύψους 2,65 δισ. ευρώ, διαγράφηκαν 783 εκατομμύρια ως τώρα.

Ενώ όμως 4 στους 5 από όσους ολοκληρώνουν τις αιτήσεις εξασφαλίζουν ρύθμιση (ποσοστό 76%), η μία στις 4 ρυθμίσεις απορρίπτεται (ποσοστό 24%) είτε από τους πιστωτές, είτε από τους ίδιους τους οφειλέτες, είτε γιατί οι ίδιοι επικαλούνται πως δεν μπορούσαν τελικά να ανταποκριθούν στην πρόταση, είτε χωρίς να δηλώσουν καν καμία απολύτως εξήγηση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντως, μπορεί να υποκρύπτονται και στρατηγικοί κακοπληρωτές, αφού η πλατφόρμα υπολογίζει εξ αρχής την δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη (δηλαδή τα εισοδήματα και την συνολική περιουσία ενώ αφαιρεί τις υποχρεώσεις πληρωμών του νοικοκυριού) με βάση όλα τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο ίδιος ο οφειλέτης.

Και από πλευράς των τραπεζών και των διαχειριστών δανείων πάντως, δεν αποκαλύπτεται πάντα πλήρως ο πραγματικός λόγος απόρριψης των ρυθμίσεων που προσφέρει η πλατφόρμα.

Τυπικά τουλάχιστον, οι λόγοι που επικαλούνται, είναι οι εξής:

Διαβάστε ακόμη:

Η MSC έγινε μέλος του συνασπισμού SEA-LNG για την χρήση εναλλακτικών καυσίμων

Πρατηριούχοι: Δεν ευθυνόμαστε για τις αυξήσεις στα καύσιμα (πίνακες)

UBS: Τι σημαίνει η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των ΗΠΑ σε AA+

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version