Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Αυξάνονται οι φόβοι για μαζική έξοδο οφειλετών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων τους αμέσως επόμενους μήνες, εν αναμονή των αλλαγών που θα επιβληθούν στην εν λόγω ρύθμιση. Όπως τονίζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικά δυσμενείς συνέπειες για τα οικονομικά των ασφαλιστικών Ταμείων και τα έσοδα του Δημοσίου ευρύτερα. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός ρύθμισης βγήκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου 25.500 οφειλέτες ταμείων (κυρίως στο ΙΚΑ) με χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που ετοιμάζονται κατ’ απαίτηση της τρόικα, ώστε να ανατραπούν ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης που θεωρήθηκαν μονομερείς, πρόκειται για το περίφημο καταθεσιολόγιο, τη θέσπιση δηλαδή εισοδηματιών και περιουσιακών κριτηρίων για τη μείωση του αριθμού των δόσεων από τους φορολογούμενους που είχαν να πληρώσουν, αλλά προτίμησαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 100 δόσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων που θεσπίστηκε τον περασμένο Μάρτιο δεν είχε προϋποθέσεις και κριτήρια υπαγωγής, χωρίς δηλαδή να εξετάζεται αν κάποιος είχε χρήματα και μπορούσε να εξοφλήσει την οφειλή του.

Για να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις εύπορων φορολογούμενων που ρύθμισαν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις και με χαμηλό επιτόκιο, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να εκδώσει απόφαση με την οποία θα θεσπίζονται κριτήρια μείωσης του αριθμού των δόσεων ή ακόμη και αποβολής του από τη ρύθμιση με την άμεση απαίτηση του συνόλου της οφειλής.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η εξής: η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα θεσπίσει ένα όριο ρυθμισμένης οφειλής πάνω από το οποίο θα θεσπιστούν τα κριτήρια για την μείωση των δόσεων (π.χ. πάνω από 15.000 ευρώ). Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει στη συνέχεια στην επεξεργασία οικονομικών δεδομένων που γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι το ύψος του εισοδήματος και η αξία της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, εξετάζεται να αξιοποιηθεί και το νέο μητρώο καταθέσεων, τα λεγόμενο καταθεσιολόγιο.

Από τον επόμενο μήνα, πάντως αναμένεται να ανοίξει η διαδικασία αποστολής ειδοποιητηρίων προς τους εκτός ρύθμισης οφειλέτες, για χρέη περί τα 6 δισ. Στο μεταξύ, θα ολοκληρωθεί η πρόσβαση του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, ενώ θα γίνει και η διασύνδεση με το ΤΑΧΙS