search icon

Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή τους

Ποιοι πρέπει να κάνουν φορολογική δήλωση - Οι αλλαγές που σημειώθηκαν στο έντυπο Ε1 της εφορίας

Νωρίτερα λήγει φέτος η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις 2022. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκκαθαριστεί 1,17 εκατομμύρια δηλώσεις, δηλαδή μόλις το 18,24%.

Η ημερομηνία υποβολής είναι η 30η Ιουνίου 2022 και μέχρι τότε πρέπει να έχει ανταποκριθεί το σύνολο των περίπου 6,5 εκατ. που πρέπει να υποβάλουν δήλωση. Το Taxisnet έχει ανοίξει από τις 31 Μαρτίου.

Ποιοι πρέπει να κάνουν δήλωση

Το έντυπο Ε1 υποβάλλουν υποχρεωτικά:

Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

Σχεδόν 50 ημέρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν υποβληθεί μόνο 1.578.326 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατομμυρίων που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν εφέτος, ήτοι το 25% των δηλώσεων.

Τι αλλάζει

– Για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης, τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κλπ), όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.α.).

– Οι φορολογούμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν την υποβολή της δήλωσης. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση μέχρι την 1/9/2021, παρέχεται η δυνατότητα αυτή και κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE.

– Για πρώτη φορά, συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς, τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης, που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Στην τελευταία αυτή περίπτωση, και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί.

– Διευκολύνεται άμεσα η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των μισθωμένων φοιτητικών κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.

Οι αλλαγές στο Ε1

Οι αλλαγές που σημειώθηκαν στο βασικό έντυπο της εφορίας (Ε1) δεν ξεπερνούν τις οκτώ και συγκεκριμένα αφορούν τους εξής κωδικούς:

Διαβάστε ακόμα:

BofA: Δεν ήρθε ακόμη η ώρα για ένα «ράλι ανακούφισης» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σπάει τα κοντέρ η τιμή της αμόλυβδης – Ξεπέρασε και τα 2,60 ευρώ το λίτρο (vid)

Νίκος Κούλης: «Είμαστε ήδη σε επαφές με τέσσερις εταιρείες για το Diorama II» (pic)

Exit mobile version