Του Στέλιου Μορφίδη

Για τους στόχους που πρέπει να θέσει η χώρα την επόμενη δεκαετία αλλά και τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν, συζήτησαν πολιτικοί, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί κατά την πρώτη ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός ελάχιστου επιπέδου εθνικής συνεννόησης για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά που πρέπει να συζητηθούν δεν είναι θέμα ενός κόμματος, αλλά όλων.

«Στη νέα εποχή, μεταρρυθμίσεις χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας δεν μπορούν να υπάρξουν και πρέπει να προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα ώστε να έχουμε και άνοιγμα αγορών, εξέλιξη της οικονομίας και προσέλκυση επενδύσεων», τόνισε. Ο κ. Λιάκος αναφέρθηκε επιπλέον στον καταλυτικό ρόλο που παίζουν στην κατεύθυνση αυτή τομείς της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και η θέση της χώρας στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Ο ίδιος επισήμανε ότι μετά από 10 δύσκολα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα βίωσε κρίση σε όλα τα επίπεδα -πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, αξιών, παραγωγικού μοντέλου- με δραματικές συνέπειες, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα μέρα και πρέπει να τεθούν από κοινού στρατηγικοί στόχοι.

Έκανε δε λόγο για 3 κυρίαρχες θεματικές. Η πρώτη είναι αυτή που αφορά την κοινωνική συνοχή, καθώς στη διάρκεια της κρίσης μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού φτωχοποιήθηκαν και περιθωριοποιήθηκαν.

Η δεύτερη θεματική αφορά, όπως είπε, το δίπτυχο «μεταρρυθμίσεις-ανάπτυξη». «Δεν είναι έργο ενός οι μεταρρυθμίσεις, αλλά έργο όλων. Μεταρρυθμίσεις χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας δεν μπορούν να υπάρξουν και χρειάζεται να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα» είπε.

Προσέθεσε ότι προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων χωρίς τη δραστηριοποίηση των εγχώριων παικτών δεν μπορεί να υπάρξει, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης.

«Χωρίς όμως ενεργή κοινωνία, με συμμετοχή σε όλη αυτή τη διαδικασία για να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό, η προσπάθεια θα είναι εκ προοιμίου αποτυχημένη» σημείωσε ο ίδιος και προσέθεσε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ιδίως ενόψει των κρίσιμων φετινών ευρωεκλογών, τις οποίες χαρακτήρισε ως «υπαρξιακές για το μέλλον της Ευρώπης».

unnamed_2_1.jpg

Από αριστερά προς τα δεξιά, ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιώργος Προβόπουλος, ο Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, κ. Τάκης Αθανασόπουλος, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Κώστας Δουζίνας, η Πρόεδρος του Δικτύου για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κα Άννα Διαμαντοπούλου , o κ. Δημήτρης Λιάκος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, o δημοσιογράφος Πάυλος Τσίμας o πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ.Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του ΣΕΒ, ο Καθηγητής Οικονομίας και Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Κωστής

Απ’ την πλευρά του ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ και νυν Πρόεδρος της Ελλάκτωρ, Γιώργος Προβόπουλος, έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο η χώρα να κινδυνεύει να βρεθεί σε λίγα χρόνια και πάλι εκτός του ευρωπαϊκού άρματος. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμένος, δήλωσε πως «στόχος μας είναι να μπορέσουμε να επιβιώσουμε τα επόμενα χρόνια. Δύο είναι οι παράγοντες διαφοροποίησης. Ο πρώτος είναι η αόρατη απειλή ή, διαφορετικά, το δημογραφικό πρόβλημα. Ο δεύτερος είναι ότι δεν έχουμε πλέον σταθερές και ενιαίες εξωτερικές συμμαχίες. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία», κατέληξε.

Για τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, πρέπει να στοχεύσουμε στην επίλυση ζητημάτων όπως «το δημογραφικό, το θέμα της γνώσης και της μόρφωσης. Να φέρουμε την εκπαίδευση σε πρώτη προτεραιότητα μέσω άμεσων επενδύσεων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, Πρόεδρος της ΑΓΕΤ Ηρακλής και του ΙΟΒΕ, είπε ότι «απαραίτητη είναι η υιοθέτηση ενός οράματος υψηλού επιπέδου σε όλα τα επίπεδα. Η πρόκληση για μας είναι να επιλέξουμε καλές πρακτικές από προηγμένες κοινωνίες».

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ, ανέφερε ότι πρέπει «να βρεθεί η Ελλάδα στη σωστή πλευρά του τεχνολογικού παραπετάσματος που υψώνεται γύρω μας». «Ο μετασχηματισμός μιας χώρας είναι κάτι δύσκολο. Η πιο σημαντική επένδυση που έχουμε να κάνουμε είναι στην ψηφιακή ετοιμότητα της χώρας», δήλωσε.

Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σημείωσε πως «την δεκαετία αυτή η χώρα έχει ανάγκη απο ουσιαστικές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει ως στόχο, μέσω της ηγεσίας της, να μπει μέσα στην πρωτοπορία των χωρών της τέταρτης βιομηχανικής εποχής και του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, χαρακτήρισε κρίσιμους παράγοντες για το μέλλον της χώρας «τις ανισότητες που σκοτώνουν, την δημογραφική βόμβα, την παρακμή της Δύσης και το πληγωμένο ελληνικό πρότυπο».

Ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι ετοιμάστηκε για ένα «φιλικό φεστιβάλ κοινοτοπίας, καθώς έθνη σπανίως έχουν εθνικούς στόχους». Στη συνέχεια, απαρίθμησε τους στόχους του έθνους «1. Επιβίωση του έθνους. 2. Να διαθέτει ένα ενεργό συλλογικό υποκείμενο. 3. Για να αντέξει το διεθνή ανταγωνισμό να κερδίσει το στοίχημα του χρόνου. 4. Χρειάζεται ένα θεμελιώδες οργανωτικό εργαλείο. 5. Σταθερό πλαίσιο αναφοράς. 6. Να υπάρχουν οι προϋποθέσεις της εθνικής συνεννόησης».

Ο κύριος Κωνσταντίνος Κωστής, καθηγητής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας του ΕΚΠΑ, ανέφερε την εσωστρέφεια της χώρας ως το βασικότερο πρόβλημα. Σημαντικό εμπόδιο στην αλλαγή σελίδας της χώρας αποτελεί, κατά τη γνώμη του, και το εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα που είναι παρωχημένο. Τόνισε, τέλος, το σημαντικό ρόλο της οικονομίας καθώς, όπως είπε, « αν δεν πηγαίνει αυτή μπροστά δεν μπορούμε να επιβιώσουμε».