Η Ευρωζώνη, της οποίας η οικονομία κατέρρευσε κατά 11,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων και πλήττεται από επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα που αποσκοπούν στο να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για ανάκαμψη το δεύτρο μισό του 2020 ανατρέπονται μέρα με τη μέρα, καθώς αρκετές κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα.

«Η πιθανότητα διπλής πτώσης, δηλαδή άλλη μια συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο, έχει αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, στο CNBC την Τετάρτη.

Προβλέπει περισσότερες καραντίνες σε τοπικό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες, όπως αυτές που έχουν ήδη επιβληθεί στη Μαδρίτη, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ανέφερε ότι από τις 22 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν 2,9 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες λοιμώξεις στην Ευρώπη, με τις περισσότερες να καταγράφονται στην Ισπανία και τη Γαλλία, όπου οι καθημερινές περιπτώσεις αυξάνονται πάνω από τα 10.000.

Υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος διπλής πτώσης» στο τέταρτο τρίμηνο, δήλωσε ο Κρις Γούιλιαμσον, επικεφαλής  οικονομολόγος της IHS Markit, στο CNBC την Τετάρτη.

Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι η ανάκαμψη έχει επιβραδυνθεί στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. Ο σύνθετος δείκτης PMI  για τη μετοποίηση και τις υπηρεσίες,  διαμορφώθηκε στο 50,1, μόλις οριακά πάνω από τη ζώνη της επέκτασης και στο χαμηλότερο επίπεδο 3 μηνών.

«Καθώς προχωράμε προς το τέταρτο τρίμηνο, υπάρχουν προφανώς πολύ περισσότεροι περιορισμοί και αυτό πραγματικά θα επηρεάσειτην ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Γούιλιαμσον.

Οι ανησυχίες για ένα ενδεχόμενο οικονομικό σοκ από τυχόν δυνητικά περιοριστικά μέτρα, έδωσαν σήμα για ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές στις αρχές της εβδομάδας. «Η πανδημία αποτελεί τον βασικό κίνδυνο στην έκκλησή μας για ανάκαμψη, μετά τη συρρίκωνση της οικονομικής δραστηριότητας το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου», δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντεν, επικεφαλής οικονομολόγος στο Berenberg την Τρίτη. «Ο κίνδυνος αυξάνεται.»

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη, ότι οι παμπ και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν νωρίς και οι Βρετανοί πρέπει να εργάζονται από το σπίτι, όπου είναι δυνατόν, αντί να μετακινούνται στα γραφεία.

Ο Κέιθαλ Κένεντι, Ευρωπαίος οικονομολόγος της RBC, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα «θα επηρεάσουν και πάλι πρωτίστως τον τομέα των υπηρεσιών» και ότι θα οδηγήσουν σε βραδύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες.