(Upd) Με την παρουσία ξένων κεφαλαίων που εμφανιζόνται σε ΔΕΗ, Τιτάνα, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και Πειραιώς στον απόηχο των χθεσινών εκθέσεων των Goldman Sachs και JP Morgan που ποντάρουν τόσο στα ελληνικά ομόλογα όσο και στις μετοχές, η αγορά έφθασε σε ενδοσυνεδριακά υψηλά με κέρδη άνω του 3% που έστειλαν τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 1.021 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 1.016 μονάδες.  Eκτός από την υψηλή κεφαλαιοποίηση την σκυτάλη της ανόδου πήραν σήμερα και μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως η Φουρλής και τα Πλαστικά Θράκης.

Εντωμεταξύ, την παραμονή του ελληνικού Χρηματιστήριου στις ανεπτυγμένες αγορές αποφάσισε κατά τη σημερινή αξιολόγησή του ο αγγλικός οίκος FTSE. Παρά το γεγονός ότι, έχουν μείνει ανοικτά ορισμένα θέματα, ο FTSE θέτει την ελληνική αγορά υπο παρακολούθηση (Watch List ), με πιθανό έναν υποβιβασμό στις αναδυόμενες αγορές. Σύμφωνα με τον οίκο όλες οι χώρες που είναι στη Watch list θα αξιολογηθούν ξανά το Σεπτέμβριο του 2014.

 Η τακτική των ξένων επενδυτών

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διεθνή κεφάλαια που επανέρχονται στο χρηματιστήριο μετά το κλείσιμο θέσεων της περασμένης Παρασκευής, ακολουθούν μία τακτική κατα την οποία αγοράζουν φυσικούς τίτλους προεπιλεγμένων μετοχών που αναφέρθηκαν παραπάνω και πουλάνε αντίστοιχα συμβόλαια για να διασφαλιστούν έναντι μίας μελλοντικής πτώσης. Κατά τον τρόπο αυτό αναμένουν αποδόσεις οι οποίες θα επιτευχθούν από την καλύτερη απόδοση των μετοχών που αγοράζουν έναντι των συμβολαίων στο δείκτη που τους εξασφαλίζουν την αντιστάθμιση κινδύνου.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με Ελληνες θεσμικούς, οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν ανέβει και δεν ανταποκρίνονται στα παραδοσιακά κριτήρια αποτιμήσεων που διαθέτουν εισηγμένες εταιρείες σαν επενδυτικές επιλογές. Προεξοφλούνται δηλαδή κέρδη της επόμενης πενταετίας από εταιρείες που βρίσκονται ακόμα και τώρα σε ζημιογόνα κατάσταση. Εκείνο το οποίο κάνουν αυτή τη στιγμή hedge funds που μπαίνουν στην ελληνική αγορά, έχει να κάνει με την προεξόφληση μιας ανάκαμψης της οικονομίας, χάρις κυρίως στη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων, που αν γυρίσει θα αποφέρει τελικά σημαντικές κερδοφορίες.

Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες αφορούν κυρίως στους αμερικάνικους οίκους όπως η Goldman Sachs που έχει συστήσει στο τελευταίο διάστημα ΔΕΗ και Τιτάνα αλλά και τη JP Morgan που επιμένει στις ελληνικές τράπεζες.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στις τράπεζες Alpha bank και Πειραιώς και σε μετοχές όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ επικεντρώθηκαν οι περισσότερες συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ κέρδη 11,67% κατέγραψε η μετοχή της Fourlis στα 3,30 ευρώ όπου εντοπίστηκαν αγορές από διεθνή κεφάλαια.

Η Alpha ξεπέρασε τα 0,579 λεπτά με 6,4 εκατ. τεμάχια και άνοδο 3,03%, η Πειραιώς με πακέτα και συναλλαγές 5,6 εκατ. μετοχών με άνοδο 4% στα 1,29 ευρώ.

Ανοδική κίνηση και για τα warrants των τραπεζών. Της Alpha στο +3,77% στα 1,10 ευρώ, της Πειραιώς με κέρδη 4,6% στα 0,76 ευρώ και της Εθνικής στο +1,12% και τα 0,90 ευρώ.

Ανοδικά και ο ΟΠΑΠ στα 8,35 ευρώ με κέρδη 0,98%. Πάνω από 900 χιλ. τα τεμάχια που διακινήθηκαν, μετά την ανακοίνωση αγοράς μετοχών από την Blackrock. (Δείτε περισσότερα εδώ)

Εντωμεταξύ ξεκινάει το roadshow της Emma Delta με ανάδοχο τη Jeffreys,  για την κάλυψη των δύο ομολογιακών συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ με απόδοση που αναμένεται στο 8,5-9%. Οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι και οι δύο εκδόσεις θα υπερκαλυφθούν. Με βάση την κάλυψη που υπάρχει από μετοχές του ΟΠΑΠ, η έκδοση των 250 εκατομμυρίων, που έχει 45%, θα μπορούσε να συνάδει με μία αξιολόγηση ύψους BB, η απόδοση του ομολόγου αναμένεται να δαμορφωθεί στο 8,5 – 8,75%. Η δεύτερη, που έχει 25%, αντιστοιχεί σε 150 εκατ. ευρώ. Με βάση την προβλεπόμενη κερδοφορία και μερίσματα του ΟΠΑΠ, εκτιμάται ότι η αποπληρωμή των ομολογιακών αυτών θα επιτευχθεί με μία ρευστότητα που θα είναι όμως σφιχτή. (Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Newmoney.gr εδώ)

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.016 μονάδες με κέρδη 2,6% με τις συνολικές συναλλαγές περίπου στα 60 εκατ. ευρώ.

 Με κέρδη 6,18% ο Τιτάνας στα 18,37 ευρώ λόγω των αμερικανικών προσδοκιών. Η μετοχή της εταιρείας επανήλθε στο focus των διεθνών κεφαλαίων, αφού αποτελεί επενδυτική επιλογή της Goldman με στόχο τα 19,30 ευρώ, σε έκθεσή της για τον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό κλάδο με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου. (Δείτε περισσότερα εδώ)

Κέρδη 2% και για την Εθνική στα 3,05 ευρώ.  Σημαντικά κέρδη 3% για την ΔΕΗ στα 8,20 ευρώ που χθες ανακοίνωσε την υπογραφή ομολογιακού δανείου ύψους 739 εκατ. ευρώ. (Δείτε αναλυτικά εδώ)

Mε άνοδο 1,87% η Βιοχάλκο στα 4,36 ευρώ – ύστερα από τα χαμηλά που έφερε η απόφαση μεταφοράς της έδρας.

Συναλλαγές πάνω από 1,1 εκατ. τεμάχια στον ΟΤΕ που κέρδισε 5,16% στα 7,95 ευρώ, ενώ πακέτο 242 χιλ. τεμάχιων άλλαξε χέρια στην Πειραιώς στα 1,255 ευρώ.

Κέρδη 3,11% για τον Μυτιληναίο στα 4,97 ευρώ με συναλλαγές 375 χιλ. τεμαχίων.  Με άνοδο πάνω από 3% η Σιδενόρ και 4% η Γεκ- Τέρνα.  

Με πτώση 1,22% η ΕΥΔΑΠ στα 8,08 ευρώ, μετά το δημοσίευμα του Newmoney.gr ότι υπό την πίεση της Τρόικας θα “κουρευτεί” το χρέος του Δημοσίου προς την επιχείρηση ώστε να ιδιωτικοποιηθεί, και μάλιστα σε χαμηλότερη τιμή (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)