Μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις «κλειδιά» για την ανάπτυξη – Η οικονομία θα ακολουθήσει καλή πορεία, αρκεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί και οι εταίροι δώσουν λύση στο ζήτημα του χρέους – Ποιες είναι οι μέχρι σήμερα αστοχίες και πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Την ανάγκη να υπάρξει επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου αυτές οι διαδικασίες να αποτελέσουν «καύσιμο» για την οικονομία, τονίζει, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, σε ομιλία του στο EU-Arab World Summit.

Στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας, πραγματοποιεί μία συνολική εξέταση των χρόνων της κρίσης για την ελληνική οικονομία -άλλωστε ο τίτλος της είναι: «Προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μετά από έξι χρόνια προσαρμογής»- σημειώνοντας τόσο τα επιτεύγματα (με ισχυρότερο αυτό της τεράστιας δημοσιονομικής προσαρμογής), όσο και τις αστοχίες, οι οποίες ευθύνονται για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που παραμένει ακόμη υπό καθεστώς Μνημονίου.

Όπως τονίζει κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών: «Πρώτον, επιτεύχθηκε πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή. Δεύτερον, αποκαταστάθηκε η ανταγωνιστικότητα. Τρίτον, πραγματοποιήθηκε σημαντική προσαρμογή στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Τέταρτον, το πρόγραμμα μέτρων πολιτικής περιλάμβανε τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πέμπτον, επιτεύχθηκε εντυπωσιακή εξισορρόπηση της οικονομίας. Έκτον, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και επιτεύχθηκε σημαντική αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα».

Σπεύδει, όμως, να προσθέσει -σε ειδικό «κεφάλαιο» της ομιλία του – ότι «ωστόσο, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν για την αποφυγή της χρεοκοπίας και τη διόρθωση των ανισορροπιών, η Ελλάδα παραμένει ακόμη σε πρόγραμμα προσαρμογής, σε αντίθεση με την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες, αν και υπήχθησαν σε προγράμματα μετά από την Ελλάδα, πέτυχαν ήδη να εξέλθουν. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι: η μη οικειοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η απροθυμία μερίδας του πολιτικού συστήματος να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, η αντιμνημονιακή ρητορική, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων και η αδυναμία τους να καταλήξουν σε συνεννόηση, καθώς και τα διάφορα – μικρά και μεγάλα – κεκτημένα συμφέροντα που προέβαλαν αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις».

Αναφορικά με το τι θα πρέπει να λάβει χώρα, προκειμένου τελικώς η οικονομία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς, ο διοικητής της ΤτΕ, αναφέρεται σε τέσσερις βασικούς άξονες.

Πρόκειται για τους ακόλουθους:

  • Επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους.
  • Χαλάρωση και τελικά κατάργηση των περιορισμών που απομένουν στην κίνηση κεφαλαίων.
  • Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει τεράστια ανάγκη άμεσων ξένων επενδύσεων, προσθέτοντας, όμως, ότι -μετά και την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων- η Ελλάδα αποτελεί, πλέον, ένα αρκούντως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.