Θετικά αποτιμά ο Γενς Πλότνερ, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας του Γερμανού Καγκελάριου, το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται παράλληλα σε εκλογική διαδικασία.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, την περίοδο αυτή παρατηρείται ύφεση της έντασης στην περιοχή.

«Έχουν ηρεμήσει τα πράγματα» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Είναι επίσης ευτυχής σύμπτωση το γεγονός ότι έχουν συγχρονιστει οι εκλογικές διαδικασίες σε Ελλάδα, Τουρκία αλλά και Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι στα τέλη του έτους θα έχουμε νέες κυβερνήσεις και στις τρεις χώρες και αυτό είναι μία θετική εξέλιξη που μπορεί να δώσει νέα ώθηση για περισσότερη σταθερότητα στην περιοχή, γιατί τελικά όλοι θέλουμε να υπάρχει σταθερότητα».

Οι προοπτικές για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα

Η συζήτηση που είχε τίτλο «Zeitenwende: Η ιστορική γεωπολιτική μετατόπιση της Γερμανίας» επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις που είχε ο πόλεμος της Ουκρανίας στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας.

«Αν πριν κάποια χρόνια κάποιος έλεγε ότι η Γερμανία θα παρέδιδε όπλα σε εμπόλεμη περιοχή θα τον έλεγαν τρελό» παραδέχθηκε ο Γ. Πλότνερ. «Πρέπει να δούμε πώς θα προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα» συμπλήρωσε, αναφέροντας επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτούργησε ως «επιφοίτηση» και για τη Γερμανία και για την ΕΕ και για όλο τον κόσμο λόγω των γεοπολιτικών επιπτώσεων που προκάλεσε.

«Στην Ευρώπη πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις» απάντησε αναφερόμενος στην προοπτική κοινής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας θυμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο δυνατή και να στέκεται στα δικά της πόδια. Όμως, παρόλο που στις γενικές αρχές συμφωνούν όλοι στην ΕΕ, τα πρακτικά βήματα είναι πιο περίπλοκα» παραδέχθηκε.

Σε ότι αφορά στην πιθανότητα να υπάρξουν στο μέλλον κοινές προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμό από την ΕΕ, ο Γ. Πλότνερ είπε: «Είναι μία συνεχής διαδικασία και η κρίση στην Ουκρανία λειτούργησε ως καταλύτης. Για παράδειγμα πήραμε την απόφαση για κοινές προμήθειες πυρομαχικών που εστάλησαν στην Ουκρανία, κάτι που δεν εχει ξαναγίνει ποτέ. Άρα βλέπουμε ότι η Ευρώπη προχωράει. H κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής δέχθηκε να παραδώσει η ΕΕ θανατηφόρο εξοπλισμό – κάτι που για πολύ καιρό ήταν απαγορευμένο. Τώρα, όμως έχει γίνει πολλές φορές.»

«Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γ. Πλότνερ, η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας είναι πολύ δύσκολη, αποκαλύπτει όμως μία πολύ σημαντική παράμετρο:
«Το μάθημα είναι ότι η Ρωσία έχει δείξει ότι δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Δεν μπορεί να εκπληρώσει τους στρατιωτικούς στόχους που έθεσε ο Πούτιν. Αυτό είνια μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας για την Ουκρανία αλλά και για όλες τις χώρες που στηρίζουμε την Ουκρανία.»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στοιχίσει μέχρι τώρα στη Γερμανία περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (70%) συμφωνεί με την πολιτική στήριξης της Ουκρανίας.

Αναθεώρηση της πολιτικής

O Γ. Πλότνερ αποκάλυψε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για «διορθώσεις» στον αμερικανικό νόμο  Inflation Reduction Act (IRA) ώστε να περιοριστεί ο αρνητικός αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που απευθύνονται στην αμερικανική αγορά.

«Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να καταλάβουμε ότι ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στην Ουάσιγκτον πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί¬» τόνισε ο Γ. Πλότνερ, που προσέθεσε ότι όλο και περισσότεροι πόλοι εξουσίας και επιρροής αναδεικνύονται στον κόσμο: η Κίνα, η Ινδία, οι χώρες του Κόλπου και υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη έχει τη δική της ισχυρή θέση.

Διαβάστε ακόμη 

Μητσοτάκης: Μέσος μισθός 1.500 ευρώ, κατώτατος €950 την επόμενη τετραετία – Νέες αυξήσεις στις συντάξεις το 2024 (vid)

Δημοσκόπηση Marc: Στις 6 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (γραφήματα)

Σταϊκούρας: Τι είπε για πληθωρισμό, κατώτατο μισθό, μειώσεις φόρων – Σε καλύτερη θέση το τραπεζικό σύστημα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ