Με βάση την τελευταία έρευνα από την εταιρεία συμβούλων Geoaxis εξακολουθεί να καταγράφεται -έστω και μικρή- αύξηση των πιθανών τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων για έξι βασικές περιοχές στο 2,3% σε σχέση με το 2019 και στο 11,8% σε σύγκριση με δύο χρόνια πρίν.

«Γεγονός το οποίο αποτυπώνει την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης αγοράς στον COVID-19, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να αναχαιτίζεται η επίδραση που ασκεί το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες επιλέγουν ξανά την μακροχρόνια μίσθωση», όπως επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση. 

Αναφορικά με την επιλογή των περιοχών μελέτης σκοπός ήταν η ενδεικτικότερη κάλυψη έξι χαρακτηριστικών φοιτητικών πόλεων με σημαντικό αριθμό φοιτητών όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, ο Βόλος και η Κομοτηνή. Επιπλέον στόχος ήταν να εξαχθούν συμπεράσματα για φοιτητικές πόλεις που εκπροσωπούν μεγάλα, αλλά και διαφορετικά διαμερίσματα της Ελλάδας (Αττική, Μακεδονία, Κρήτη, Πελοπόννησος, Θεσσαλία και Θράκη).

Η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των συγκριτικών στοιχείων βασίστηκε αποκλειστικά σε τρέχουσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων ηλικίας 20 – 60 ετών, ανάλογα με τις προδιαγραφές κτιριακών υποδομών, αλλά και αποθέματος της κάθε πόλης. Επισημαίνεται ότι στα μεγαλύτερης ηλικίας ακίνητα αναζητήθηκαν κυρίως ανακαινισμένα ή μερικώς ανακαινισμένα διαμερίσματα. 

Η έρευνα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019 οι τιμές αυξάνονται κατά ένα μέσο όρο της τάξης του 2,3% και η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες και ο Βόλος την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων.

Αναλυτικότερα, η Αθήνα καταγράφει την υψηλότερη αξία μονάδας με 5,47 ευρώ/τμ/μήνα. Ακολουθεί η Κομοτηνή με 5,44 ευρώ/τμ/μήνα, η Θεσσαλονίκη με 5,32 ευρώ/τμ/μήνα, το Ηράκλειο με 5,21 ευρώ/τμ/ μήνα, η Πάτρα με 5,12 ευρώ/τμ/μήνα και τέλος ο Βόλος με 4,79 ευρώ/τμ/μήνα.

Μεγαλύτερη είναι η άνοδος έναντι του 2018 με την Αθήνα να αναδεικνύεται ‘’πρωταθλήτρια’’ αν ληφθεί υπόψη ότι η άνοδος σε μία διετία των ζητούμενων τιμών ήταν πάνω από 13%, ακολουθούν Πάτρα και Ηράκλειο με πάνω από 12%, λίγο χαμηλότερα από το +12% ο Βόλος και έπονται Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη. 

Ως προς τα χαρακτηριστικά της αγοράς για μίσθωση φοιτητικών διαμερισμάτων:

-Τα φοιτητικά διαμερίσματα μαζί με τις αποθήκες, τα Logistic Centers, τα Data Centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στην μείωση αξιών λόγω COVID-19. Στον αντίποδα βρίσκονται τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών.

-Η αύξηση της προσφοράς φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένουμε να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον καθώς αριθμός διαμερισμάτων στα κέντρα των πόλεων λόγω μείωσης του τουρισμού διατίθεται πλέον για τυπική μακροχρόνια μίσθωση παρά για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω πλατφόρμων τύπου Airbnb. 

-Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε μερική ή ολική ανακαίνιση των διαμερισμάτων και τα παραδίδουν σε καλή κατάσταση γιατί γνωρίζουν πως διαφορετικά χάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κινδυνεύουν να τα κρατήσουν ξενοίκιαστα για αρκετό χρόνο.

-Αν και ο αριθμός των φοιτητών που εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να σπουδάσουν σε άλλες Pόλεις είναι σημαντικά μειωμένος χρόνο με το χρόνο καθώς οι φοιτητές όλο και περισσότερο επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα του Πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, εντούτοις ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε σχολή είναι σταθερός, διατηρώντας κατά κάποιο τρόπο την ένταση της ζήτησης.

-Η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει πλέον να νοικιάσει όσο το δυνατόν μικρότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται μείωση των φοιτητών που επιλέγει να συγκατοικήσει παρά το γεγονός ότι μπορεί να επιμερισθούν τα έξοδα, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ότι οι γκαρσονιέρες. 

-Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια μεγάλων παικτών του real estate να δημιουργήσουν πολυκατοικίες στα πρότυπα ‘φοιτητικών εστιών΄, καθώς είναι πλέον διαπιστωμένο ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.