Όταν ξεκίνησε η κρίση, μετά το αρχικό σοκ και τη μάχη να σταθούν οι Έλληνες στα πόδια τους, τη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε η απουσία σοβαρών αντιδράσεων. Η χώρα μπήκε σε μνημόνιο, το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας κατρακύλησε βίαια και σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα και όντας υπό καθεστώς πλήρους αιφνιδιασμού, ο μέσος Έλληνας δεν είχε χρόνο για… επανάσταση, καθώς πάλευε να σώσει ότι… μπορούσε να σώσει από τη ζωή του. Τότε, λοιπόν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, λέγαμε ότι «η επανάσταση θα γίνει αν βρεθεί κάποιος να κόψει στον Έλληνα το σουβλάκι και τον καφέ». Κανείς, λοιπόν, δεν άγγιξε το σουβλάκι, το «εθνικό σνακ» των Ελλήνων και κορυφαία επιλογή για τους τουρίστες. Ποιος θα περίμενε, ότι δέκα χρόνια μετά την κρίση και αφού η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, θα ερχόταν η στιγμή να… «κοπεί το σουβλάκι» για μία σημαντική μερίδα Ελλήνων!

Η είδηση ότι το… πιτόγυρο θα πάει στα 3 ευρώ το κομμάτι, από 2,20 ή 2,30 που είναι σήμερα στα περισσότερα σουβλατζίδικα, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Το σουβλάκι δεν είναι απλώς ένα πλήρες γεύμα. Είναι ένα γεύμα που απολαμβάνει τακτικά η ελληνική οικογένεια, είτε στο σπίτι, είτε στις εξόδους της, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας.

Η αύξηση της τιμής του στα 3 ευρώ, ξεπερνά σε ποσοστό το 30% κατά μέσο όρο. Ως εκ τούτου, η επιβάρυνση για την τσέπη της ελληνικής οικογένειας είναι μεγάλη και προστίθεται στις «σιωπηρές» αυξήσεις των τιμών σε μία σειρά από είδη πρώτης ανάγκης, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μία σημαντικότατη άνοδος στον προϋπολογισμό για το σούπερ μάρκετ.

Το σουβλάκι, λοιπόν, παύει να αποτελεί τη «λογική» διέξοδο της μέσης ελληνικής οικογένειας για τη βόλτα. Αν υπολογίσουμε με 2,2 ευρώ και δύο πιτόγυρα για κάθε άτομο μίας τετραμελούς οικογένειας, το κόστος αυτή τη στιγμή, ανέρχεται στα 17,6 ευρώ. Δηλαδή, μία τετραμελής οικογένεια χορταίνει με λιγότερα από 20 ευρώ. Όταν το πιτόγυρο θα πάει στα 3 ευρώ το κομμάτι, το κόστος εκτοξεύεται στα 24 ευρώ, δηλαδή για κάθε παραγγελία, 6,4 ευρώ περισσότερα. Με άλλα λόγια; Η τετραμελής οικογένεια θα πληρώνει σχεδόν τρία πιτόγυρα περισσότερα, όταν η τιμή θα αυξηθεί στα τρία ευρώ!

Γιατί όμως αυξάνεται η τιμή του πιτόγυρου στα τρία ευρώ;

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει διεθνώς προκύψει σημαντική αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης του χοιρινού κρέατος, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 30-32%.

Στατιστικά ανά διετία παρατηρείται η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλών αιτίων οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος. Το φαινόμενο οφείλεται συνήθως στην κυκλικότητα της ζωής των ζώων, σε ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται κατά καιρούς, σε έκτακτα γεγονότα και καιρικά φαινόμενα, στην αύξηση της ζήτησης από ορισμένες μεγάλες χώρες και γενικώς στην εκτροπή από την φυσιολογική και προγραμματισμένη εξέλιξη της αγοράς.

Συνήθως οι συνέπειες είναι παροδικές και οι αυξήσεις απορροφούνται από την βιομηχανία μεταποίησης και την αλυσίδα διανομής. Όταν όμως το διάστημα αυτό παρατείνεται, όπως συνέβη και τώρα, οι συνέπειες πλέον για τη βιομηχανία ξεπερνούν τη δυνατότητά της να απορροφήσει τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα να φτάνει η αύξηση εν μέρει και στον τελικό καταναλωτή.

Πάρτι… για το πιτόγυρο στο διαδίκτυο!

Οι χρήστες του διαδικτύου, μέσω του βήματος που τους παρέχει το διαδίκτυο, πραγματικά «ξεσπάθωσαν». Οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολλές. Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν. Τα περισσότερα είναι σε mood χαβαλέ, αλλά πίσω από αυτό, κρύβεται μία πραγματικότητα. Η αύξηση της τιμής ενός φαγητού που έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ελλάδα. Η «τσαντίλα» για την επερχόμενη αύξηση του πιτόγυρου στα 3 ευρώ είναι τόσο μεγάλη, που ένας μεγάλος αριθμός χρηστών του ίντερνετ, «επέστρεψε» στην εποχή της… δραχμής, κάνοντας τη σύγκριση. Έχουν άδικο; Πώς να έχουν άδικο, όταν αγοράζαμε… δίπιτο με 200 δραχμές και τώρα, το… πιτόγυρο θα κοστίζει πάνω από 1.022 δραχμές το ένα! Δηλαδή, η τιμή τους ενός, αντιστοιχεί σε 5 πιτόγυρα απ’όλα σε σχέση με την εποχή της δραχμής.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr