Tης Στεφανίας Σούκη

Δεδομένη είναι η ζήτηση στην αγορά ακινήτων από Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι μάλιστα έχουν λάβει μέχρι σήμερα πάνω από τις μισές άδειες διαμονής στη χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Vilsa, ωστόσο οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Κίνα δυσχεραίνουν και καθυστερούν τις αγοραπωλησίες. Αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος των Τούρκων αγοραστών, οι οποίοι, στο πρώτο εξάμηνο στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ακολουθούν πλέον σε απόσταση αναπνοής στην τρίτη θέση τους Ρώσους, ωστόσο έχουν περάσει ήδη στη δεύτερη θέση της λίστας όσον αφορά τις συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές- αγοραστές ακινήτων (πάνω από 250 χιλ. ευρώ) και μέλη οικογένειας.

Ειδικότερα, το σύνολο των αδειών που έχουν χορηγηθεί έως τις 4 Ιουνίου του 2019 ανέρχεται στις 4.537, εκ των οποίων οι 2.757 αφορούν Κινέζους και ακολουθούν οι Ρώσοι με 428 άδειες, οι Τούρκοι στην τρίτη θέση με 413 και έπονται Αίγυπτος και Λίβανος με 132 και 125 αντίστοιχα. Τα νούμερα αφορούν τις άδειες που έχουν χορηγηθεί από τις αρχές του προγράμματος, το 2013 μέχρι σήμερα, ενώ κάτω των 100 είναι οι άδειες που έχουν χορηγηθεί σε Ιρανούς, Ουκρανούς, Ιρακινούς, πολίτες της Ιορδανίας και της Συρίας. Ανοδος των Τούρκων υπάρχει ως προς τις άδειες που αφορούν αγοραστές και μέλη οικογενειών: Στην περίπτωση αυτή από το σύνολο των 12.666 αδειών που έχουν χορηγηθεί από τις αρχές του προγράμματος, πάνω από το ήμισυ- οι 7.862- έχουν χορηγηθεί σε επενδυτές από την Κίνα και ακολουθούν πλέον οι Τούρκοι με 1.113, οι Ρώσοι με 1.042, οι Λιβανέζοι με 373 και Ιρακινοί που συμπληρώνουν την το τοπ 5. Αιγυπτος, Ιράν, Ιορδανία, Συρία και Ουκρανία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα των επενδυτών.

Με βάση τις υπηρεσίες υποδοχής αιτημάτων χορήγησης αδειών διαμονής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προκύπτει και πού γίνονται τελικά οι περισσότερες αγοραπωλησίες: Από το σύνολο των 4.537 αδειών έως τις 4 Ιουνίου, η Αττική συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος με ένα σύνολο 3.596 αιτημάτων (σε Αθήνα οι 1.853, σε Πειραιά οι 1.069 και Παλλήνη 674) και ακολουθούν Πολύγυρος Χαλκιδικής (205), Χανιά (162), Θεσσαλονίκη (128), Κόρινθος (62), Κέρκυρα, Ερμούπολη και Λευκάδα.

Για την πρώτη αγορά, αυτή των Κινέζων, το θέμα της ταχύτητας όσον αφορά την ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών φαίνεται ότι είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο μεσίτες και στελέχη της αγοράς, αφού το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση, προ ημέρων, του αντιπροέδρου του Ελληνοκινεζικού επιμελητηρίου κ. Νικόλαου Γιαννίδη στο πλαίσιο της συζήτησης για «Το σήμερα και το αύριο της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα» και ειδικά για το θέμα των αγοραπωλησιών ακινήτων για τη «Χρυσή Βίζα» που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 1ης AREXPO, της έκθεσης για την αγορά ακινήτων. Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού σχετικά με το αν υπάρχει ανοδική η πτωτική τάση στις κινέζικές επενδύσεις στη χώρα (σ.σ. ειδικά και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε το περασμένο φθινόπωρο από την υπόθεση με τα POS), ο αντιπρόεδρος στάθηκε στο ότι: «Με ασφάλεια μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την Κίνα πρωταθλητή της Golden Visa, καθώς καταλαμβάνει το 50% επί του συνόλου των αδειών που έχουν χορηγηθεί από το 2013 μέχρι σήμερα.Aυτό που ενδιαφέρει τους Κινέζους επενδυτές είναι να υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας. Οι ίδιοι συχνά έχουν απαιτήσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται, ενώ τους επιβαρύνουν τα capital controls που έχει επιβάλει η Κίνα για να περιορίσει την εκροή χρημάτων από τη χώρα. Πάντως, η ζήτηση συνεχίζει να υπάρχει έντονα, κυρίως στην περιοχή των νοτίων προαστίων», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Νικόλαος Γιαννίδης και τόνισε την προσπάθεια καλύτερης και άμεσης σύνδεσης των δύο χωρών μέσω της Air China.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι κάτοχοι της Golden Visa αξιοποιούν περισσότερο από όλους τους άλλους τη δυνατότητα άδειας διαμονής συζύγου και παιδιών κάτω των 24 ετών, φέρνοντας τις οικογένειες τους στην Ελλάδα.

yytuttuyyut.JPG

 

uyyu67u6.JPG

 

pioutg.JPG