Περαιτέρω πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ βλέπει η Goldman Sachs, η οποία αναβαθμίζει τις προβλέψεις υπέρ του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της διεθνούς επενδυτικής τράπεζας προβλέπουν την ισοτιμία ευρώ/δολ. στα 1,38 δολ. από 1,34 δολ. το επόμενο τρίμηνο, στα 1,40 δολ. από 1,37 τους επόμενους έξι μήνες, ενώ διατηρούν την πρόβλεψη για 1,40 δολ. τους επόμενους 12 μήνες. Παράλληλα, διατηρούν αμετάβλητες τις εκτιμήσεις τους για την ισοτιμία δολ/γεν στα 105 γεν τους επόμενους 3 μήνες, τα 105 γεν τους επόμενους έξι και 110 γεν για το επόμενο 12μηνο.
Η Goldman Sachs στηρίζει τις προβλέψεις για περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ στο γεγονός ότι υπάρχει έλλειμμα στο αμερικανικό ισοζύγιο πληρωμών και τον κρατικό προϋπολογισμό τη στιγμή που αρχίζουν να εξαλείφονται οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να εξακολουθήσει να είναι υποστηρικτική. Ωστόσο, η πρώτη επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που αναμένεται το Σεπτέμβριο, μπορεί να στηρίξει το δολάριο έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων μέσω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων. Πάντως, κατά την άποψη της Goldman Sachs η επιτάχυνση της δραστηριότητας τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως στα τέλη του 2013 είναι πιθανόν να αποδυναμώσει το δολάριο μακροπρόθεσμα.
Η Goldman Sachs αναμένει ήπια ανάπτυξη για το 2013 στο 1,6% και τον πληθωρισμό να φθάνει στο 1,8%.
Οσον αφορά στη νομισματική πολιτική της Fed, εκτιμά ότι θα αποφασιστεί μείωση της αγοράς ομολόγων κατά τη συνεδρίαση. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί να κρατήσει τα επιτόκια μεταξύ 0 και 0,25% όσο η ανεργία παραμένει πάνω από το 6,5% και ο πληθωρισμός διατηρείται κάτω από το 2,5% για τα επόμενα δύο χρόνια. Η Goldman Sachs βλέπει άνοδο των επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι η δημοσιονομική πολιτική αποτελεί βαρίδι για την ανάπτυξη, αλλά θα αρχίσει να μειώνεται η επιρροή της προς τα τέλη του έτους.
Οι αναλυτές αναφέρουν επίσης το δημοσιονομικό έλλειμμα κυμάνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 στο -3,4%. To έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε ελαφρώς στο 2,6% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.