Νέα επιδείνωση παρουσιάζει η εικόνα της Ελλάδας, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται για ανάπτυξη, κάτι που πιθανότητα να περιπλέκει την πρόσφατες διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές της όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Goldman Sacks.

Συγκεκριμένα, οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα κατέγραψαν περαιτέρω πτώση κατά 3,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών σημείωσαν πτώση κατά 2,2 δισ. ευρώ και τα ταμειακά αποθέματα μειώθηκαν κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις που διακρατούνται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, παρέμειναν κατά κύριο λόγο αμετάβλητες, δηλαδή κατά 3 δισ. υψηλότερες. Από τον Νοέμβριο, οι καταθέσεις έχουν πέσει κατά 28,7 δισ. από περίπου 180 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο πιο πάνω από τα 150 δισ. ευρώ. Στην ουσία πρόκειται για μια πτώση άνω των 15 ποσοστιαίων μονάδων της κλίμακας του ΑΕΠ όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sacks.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Goldman η πρόσφατη αύξηση του ELA υποδεικνύει ότι υπήρξε περαιτέρω εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει μετάδοση στην υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τις ομολογιακές τους αγορές να εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης στο διάστημα Δεκέμβριος 2014 και Μάρτιος 2015.

Επιπρόσθετα, η συνεχιζόμενη υποχώρηση στην κυκλοφορία χρήματος (δείκτης Μ1), δημιουργεί περαιτέρω πιέσεις στις όποιες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τάση που καθιστά πιο περίπλοκες τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πιστωτών.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του οίκου για το ευρώ, αναμένεται ότι θα υπάρξει αποδυνάμωσή του έναντι του δολαρίου, κατά κύριο λόγο εξαιτίας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.