“Η Ελλάδα γίνεται πεδίο μάχης για το εμπόριο, καθώς οι ξένοι επενδυτές εφορμούν”. Με τον τίτλο αυτό, το εκτενέστατο ρεπορτάζ του Guardian περιγράφει πώς Κινέζοι, Ρώσοι και Καταριανοί δίνουν μάχη για να επενδύσουν στην Ελλάδα, ακριβώς τρία χρόνια μετά τη διάσωση της χώρας.

“Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους σιδηροδρόμους. Οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι να μπουν στην ενεργειακή αγορά. Οι Καταριανοί έκαναν ξεκάθαρο ότι θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα”, γράφει το δημοσίευμα.

“Θέλουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι αυτή είναι μια διαφορετική Ελλάδα. Πρέπει να εκπλήξουμε θετικά. Οι αποκρατικοποιήσεις θα στείλουν το μήνυμα ότι είμαστε μια φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα”, δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα.

Και έπειτα από το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, ο Guardian έχει να πει: “Εάν υπήρχε ποτέ κατάλληλη στιγμή, αυτή είναι τώρα για να κυνηγήσει η ασιατική τίγρης την επιθυμία της να κάνει την Ελλάδα πύλη για την Ευρώπη, επενδύοντας σε έργα υποδομών πέραν του λιμανιού του Πειραιά”.

“Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, ένα σημείο καμπής για τη χώρα μας. Η μάχη της γενιάς μας, την οποία είμαστε καταδικασμένοι να κερδίσουμε”, δηλώνει ο κ. Χατζηδάκης. “Εάν πουλήσουμε με επιτυχία και τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ, τότε κερδίζουμε μια μεγάλη μάχη και οι αποκρατικοποιήσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι πιο εύκολες”.

Πάντως, ο Guardian δεν παραλείπει να αναφερθεί στις επικρίσεις των Ευρωπαίων για τον αργό ρυθμό των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά και στο γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ προσέλκυσε μόλις δύο προσφορές.

“Οι αποκρατικοποιήσεις δεν πρόκειται ποτέ να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Όμως, υπάρχει ελπίδα ότι θα περιορίσουν την κρατική διαφθορά και θα αυξήσουν την αποδοτικότητα της παραγωγής”, λέει ο Θεόδωρος Πελαγίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά.