Του Αλέξανδρου Κασιμάτη
Μια Ελληνίδα, η κυρία Βαρβάρα Αυδή, εκλέχθηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού Historic Hotels of Europe. Τα Ιστορικά Ξενοδοχεία της Ευρώπης είναι ένας από τους 20 μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς οργανισμούς παγκοσμίως, έχει δημιουργηθεί από τη σύμπραξη 18 εθνικών ξενοδοχειακών δικτύων σε όλη την Ευρώπη και εκπροσωπεί 594 πολυτελή ιστορικά ξενοδοχεία με συνολικά 19.800 δωμάτια. Ολα τα ξενοδοχεία-μέλη του Historic Hotels of Europe είναι επιλεγμένα βάσει αυστηρών κριτηρίων και λειτουργούν σε αναπαλαιωμένα κάστρα, πύργους, μοναστήρια, επαύλεις και κτίρια ιστορικού ενδιαφέροντος.
Η κυρία Αυδή σπούδασε Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων στην Ecole Hôtelière de Lausanne και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές ΜΒΑ στο Bocconi University στο Μιλάνο. Μετά τις σπουδές της εργάστηκε σε διακεκριμένα ξενοδοχεία της Ευρώπης και της Αμερικής. Το 2001 επέστρεψε στην Αθήνα και το 2005 ίδρυσε την Yades Greek Historic Hotels, το πρώτο δίκτυο σύμπραξης ανεξάρτητων ξενοδόχων που ξεκίνησε στην Ελλάδα. Η μέχρι τότε νοοτροπία στην Ελλάδα υπαγόρευε ότι τα ξενοδοχεία μιας αλυσίδας ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη. Χρειάστηκε να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις που υπήρχαν στην Ελλάδα για την έννοια της σύμπραξης και να εδραιωθεί η συνεργασία μεταξύ ξενοδοχείων που ανήκουν σε διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Σήμερα οι Υάδες αριθμούν 18 ιστορικά ξενοδοχεία και ξενώνες σε όλη την Ελλάδα. Το 2005 οι Υάδες έγιναν δεκτές στον Historic Hotels of Europe και έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια να τοποθετηθεί η Ελλάδα στον χάρτη του ιστορικού τουρισμού και να προβάλλεται συστηματικά το ιστορικό και πολιτιστικό προϊόν της χώρας μας μέσα από επιλεγμένες ξενοδοχειακές μονάδες.
Το 2009 η κυρία Αυδή εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού Historic Hotels of Europe, το 2011 ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου και τώρα εκλέχθηκε πρόεδρός του. Οπως εξηγεί η ίδια, οι δραστηριότητες του 81% των τουριστών που επισκέπτονται έναν νέο προορισμό περιλαμβάνουν τουλάχιστον μια δράση με ιστορικό ή πολιτιστικό χαρακτήρα. «Στην περίοδο της παγκοσμιοποίησης του τουριστικού προϊόντος η διαφοροποίηση καθώς και η αποτελεσματική στόχευση έχουν σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση τουριστών. Ο ιστορικός τουρισμός ενσωματώνει τη διαμονή σε ξενοδοχεία που λειτουργούν σε κτίρια ιστορικής σημασίας, την εξερεύνηση των πολιτιστικών δρόμων, τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις και τη γαστρονομία του τόπου και επισκέψεις σε τόπους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ο ιστορικός τουρισμός συνεπώς συγκεντρώνει αρκετές επιχειρήσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή οχι μόνο ξενοδοχεία, συμβάλλοντας με καθοριστικό τρόπο στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», καταλήγει η κυρία Αυδή.
«Στην εποχή όμως της ομογενοποίησης του τουριστικού προϊόντος η διαφορά κρίνεται στην επιτυχημένη διαφοροποίηση ενός ξενοδοχείου από τον ανταγωνισμό του. Στο πλαίσιο αυτό», αναφέρει η νέα πρόεδρος του Historic Hotels of Europe, «πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο ανταγωνισμός είναι πλέον σε παγκόσμια κλίμακα και έχει ξεφύγει προ πολλού από τα στενά όρια της τοποθεσίας ή της χώρας. Ενα ξενοδοχείο που θέλει να διαφέρει έχει τη δυνατότητα να κερδίσει την απαραίτητη τεχνογνωσία και δύναμη προβολής μέσα από ένα δίκτυο, αρκεί να μελετήσει προσεκτικά τις δυνατότητες που του παρέχονται από τα υπάρχοντα δίκτυα και να επιλέξει αυτό που έχει ως φιλοσοφία την ανάδειξη της μοναδικότητάς του».Επιπρόσθετα τονίζει: «Στον Historic Hotels of Europe πεποίθησή μας είναι ότι για την τουριστική προσέλκυση πρέπει να βασιζόμαστε στην ιστορική κληρονομιά του τόπου και στην ανάδειξή της, κατ’αρχάς με μια ενιαία ταυτότητα και στη συνέχεια τμηματικά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά, τη χρονική περίοδο, την περιοχή κ.λπ. Τα τελευταία χρόνια η Historic Hotels of Europe συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, όπως το συνέδριο πολιτιστικών δρόμων της Ευρώπης το 2012 και το ερχόμενο στην Τουλούζ όπου θα παρουσιάσουμε το λεύκωμα που ετοιμάσαμε για τους πολιτιστικούς δρόμους της Ελβετίας.
Αυτές τις ιδέες υπηρετούμε και στην Ελλάδα με την Yades Greek Historic Hotels.Ο τουρισμός στην Ελλάδα ξεκινά από τον πολιτισμό. Η Ιστορία, η θρησκεία, η αρχιτεκτονική και η γαστρονομία είναι ο πολιτισμός της Ελλάδας για τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τη χώρα. Είναι σημαντικό να γίνονται θεσμικά οργανωμένες δράσεις για την ανάδειξη της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς, αλλά και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Είναι σημαντικό να δοθεί κεντρικά η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και στους φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν ο καθένας με τον τρόπο του για μια κοινή ταυτότητα και έναν κοινό στόχο. Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι εμπλεκόμενοι θα είναι ταυτόχρονα πρεσβευτές και θεματοφύλακες του πολιτισμού μας. Πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και σήμερα αξιόλογες προσπάθειες προβολής του πολιτισμού ή της γαστρονομίας μας, αλλά έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, λείπει η κεντρική κατεύθυνση και έτσι δημιουργείται σύγχυση στην αγορά για την ταυτότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Εκτός από αυτά, όμως, βασικό μας μέλημα για τα ελληνικά ιστορικά ξενοδοχεία φέτος είναι να έχουν μια επιτυχημένη τουριστική σεζόν. Εχουμε επενδύσει την τελευταία διετία στην προβολή των ξενοδοχείων, με έμφαση στην Ιστορία και τη γαστρονομία. Φιλοξενήσαμε εκπροσώπους ταξιδιωτικών οργανισμών και δημοσιογράφους από νέες αγορές όπως αυτές της Κίνας και της Ιαπωνίας, ενώ κλείσαμε και αποκλειστικές συνεργασίες με tour operators».
Mέλη του Yades Greek Historic Hotels είναι, μεταξύ άλλων, το «Αργέντικον» στη Χίο, το «Αιγιαλός» στη Σαντορίνη, το «Bristol Hotel» στη Θεσσαλονίκη, το «Kyrimai», στη Μάνη, το «Skites» στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, το «Captain’s House» στην Πρέβεζα, η «Villa Galini» στη Σιθωνία, το «Kαψαλιανά» στο Ρέθυμνο κ.ά.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.