Καμπανάκι για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης κρούει η HSBC στην τριμηνιαία της έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Προειδοποιεί αφενός πως η εξαιρετικά μικρή ονομαστική ανάπτυξη των οικονομιών τους θα κρατήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα το δημόσιο χρέος τους παρά το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού, όπως έχει φανεί στις αποδόσεις των ομολόγων. Αφετέρου ο αποπληθωρισμός και η συνεχιζόμενη αδυναμία στην τιμολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών θα περιορίσουν τις όποιες επενδύσεις σε πάγια κεφαλαιουχικά αγαθά (μηχανήματα, γη, υποδομές κοκ) εντός της Γερμανίας. Και αυτό καθώς αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι η μοναδική οικονομία που επωφελείται απ’ την τωρινή κατάσταση εμφανίζοντας ισχυρά μεγέθη. 
 
Κάτι φυσικά που σημαίνει πως τροφοδοτείται εκ νέου ένας κύκλος επικίνδυνος, με δεδομένο ότι οι επενδύσεις παγίων κεφαλαιουχικών αγαθών είναι εκείνες οι οποίες έχουν μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.
 
“Η ελπίδα για επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη απέτυχε να επιβεβαιωθεί στο α’ τρίμηνο. Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 0,2% σε τριμηνιαία βάση έναντι 0,3% στο δ’ τρίμηνο του 2013 παρά μάλιστα τα ισχυρά μεγέθη της Γερμανίας και, σε μικρότερο βαθμό, της Ισπανίας”, σχολιάζει η HSBC. 
 
Πλέον το ΑΕΠ της Γερμανίας εμφανίζεται αυξημένο κατά 3,8% από την προ κρίσης κορύφωση του στο α’ τρίμηνο του 2008. Την ίδια ώρα της Ευρωζώνης το ΑΕΠ είναι μειωμένο κατά 2,5% από την προ κρίσης κορύφωση του, της Ιταλίας κατά 9% και της Ελλάδας κατά 25%!
 
 
 
Αυτή η διαφοροποίηση εντός της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την HSBC, ίσως εμφανιστεί ελαφρώς μειωμένη στα στοιχεία του β’ τριμήνου, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως η ανάπτυξη έξω από τη Γερμανία παραμένει αδύναμη. Και την ίδια ώρα ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υποχωρεί, παρά τις εκ του αντιθέτου μέχρι τώρα εκτιμήσεις (0,5% το Μάιο σε ετήσια βάση). Όπως εκτιμά η επενδυτική, στην περίπτωση που δεν συνεχιστεί η ανοδική πορεία του πετρελαίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη θα μειωθεί στο 0,3% ως το γ’ τρίμηνο της χρονιάς. 
 
 
“Η σχετικά βραδεία ανάκαμψη στην εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να περιορίζει την αύξηση των θέσεων εργασίας και ως εκ τούτου θα διατηρούνται οι πιέσεις στους μισθούς οδηγώντας σε περαιτέρω αποδυνάμωση του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών”, εκτιμά η HSBC. 
 
Η ΕΚΤ πάντως, όπως σημειώνει η έκθεση, δεν πιστεύει ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον άμεσο κίνδυνο αποπληθωρισμού και επιμένει ότι τα χαμηλά νούμερα εξηγούνται από πρόσκαιρους παράγοντες , όπως οι τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια.
 
Την ίδια ώρα όμως σπεύδει να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο “μίας παρατεταμένης περιόδου μικρού πληθωρισμού”. 
 
Στη συνεδρίαση του Ιουνίου ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα που συμπεριλαμβάνουν τη μείωση των επιτοκίων και την περαιτέρω μακροπρόθεσμη χρηματοδοτική υποστήριξη με σταθερό επιτόκιο 0,25%. Επιταχύνει επίσης το έδαφος για αγορά τιτλοποιημένων ομολόγων (ABS) και έχει αφήσει ανοικτή την πόρτα για μεγάλου εύρους αγορές “όταν τα στοιχεία του πληθωρισμού κρούσουν καμπανάκι κινδύνου”. 
 
Σύμφωνα με την HSBC η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε τέτοιες αγορές πριν το τέλος της χρονιάς ενώ πιθανόν να λάβει πράσινο φως και για αγορά κρατικών ομολόγων απ’ το 2015.
 
 
 
Στ. Μορ.