search icon

Οικονομία

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα

Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες προσελκύοντας τους ξένους που βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων - «Χαμένοι» οι ιδιοκτήτες παλαιότερων οικοδομών

Τους κερδισμένους και τους χαμένους από το μέτρο της απαλλαγής των ακινήτων από τον ΦΠΑ για τρία χρόνια που αφορά στις οικοδομές που κατασκευάστηκαν μετά το 2006 μετρά η αγορά.

Το νέο σκηνικό όπως διαμορφώνεται τώρα περιγράφει ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τ. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, τ. Ορκωτός Εκτιμητής και επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ακινήτων SOLUM Property Solutions.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, από το μέτρο αυτό είναι πολλοί οι κερδισμένοι:

«Ακόμη ίσως ξαναρχίσει και η ανοικοδόμηση με τη μέθοδο της αντιπαροχής (που όμως φθίνει τις τελευταίες δεκαετίες καθότι οι κατασκευαστές προτιμούν πλέον να αγοράζουν το οικόπεδο αντί να κτίζουν με αντιπαροχή, που έχει δημιουργήσει προβλήματα).

Βέβαια υπάρχουν και οι χαμένοι που είναι οι ιδιοκτήτες παλαιότερων οικοδομών που είχαν (και έχουν) το πλεονέκτημα της πώλησης των ακινήτων τους με φόρο μεταβίβασης 3% και προς αυτά τα ακίνητα εκινείτο το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταβιβάσεων. Τώρα με τον ίδιο φόρο θα πωλούνται και τα καινούργια, άρα μεγαλώνει ο ανταγωνισμός».

Ο ίδιος ωστόσο εφιστά την προσοχή, επισημαίνεται ότι αυτό το θετικό μέτρο της απαλλαγής του ΦΠΑ πρέπει να συνεξετασθεί και με:

Exit mobile version