Η ώρα της αλήθειας είναι συνήθως η ώρα του… ταμείου και αναπόφευκτα η ώρα των αριθμών. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε στις 11 ώρα Ελλάδας,  οι ευρωπαίοι δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία, κάτι που όπως εμμέσως πλην σαφώς διεμήνυσε η Ανγκελα Μέρκελ προσδοκώντας ότι αυτό θα επιτευχθεί όταν η Γερμανία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ δηλαδή από τον Ιούλιο και μετά.

Την ανάγκη να υπάρξει σύντομα συμφωνία υπογράμμισε στο μήνυμά της η πρόεδρος της Κομισιόν

«Αποτελεί συλλογική ευθύνη μας να καταλήξουμε» σε συμφωνία, είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ.

Το Βερολίνο αναγνωρίζει ότι η συμφωνία «θα ήταν επιθυμητή, γιατί εάν η ΕΕ βρεθεί χωρίς προϋπολογισμό για το 2021 και χωρίς πακέτο οικονομικής ανάπτυξης, σημαίνει πως η Ευρώπη θα δείξει αδυναμία στο να λάβει αποφάσεις». Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για διαπραγματεύσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο, λόγω πολυπλοκότητας των θεμάτων. Η Γερμανία επιθυμεί επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο μαζί με τον 7ετή προϋπολογισμό και τα νέα κονδύλια που θα αποφασιστούν μετά από διαπραγματεύσεις των χωρών-μελών. «Θα είναι «τέχνη» να συνθεδούν οι μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε στην κοινοβουλευτική της ομάδα.

Απευθυνόμενη στο γερμανικό κοινοβούλιο ορίζοντας τους στόχους για τη γερμανική προεδρία η Μέρκελ είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό παγκόσμιο ρόλο και να σταθεί ενωμένη απέναντι στην Κίνα υπερασπιζόμενη τις αξίες της. Κάλεσε επίσης τα κράτη-μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάπτυξης. Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, αλλά πιθανότατα κάποια στιγμή αργότερα μέσα στο έτος, όταν οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν από κοντά. Τόνισε, ωστόσο, ότι η πιο άμεση πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το μπλοκ είναι ακριβώς αυτή η συμφωνία.

«Η πανδημία αποκάλυψε πόσο εύθραυστο παραμένει το ευρωπαϊκό σχέδιο», είπε η Μέρκελ, και εξέφρασε τη θλίψη της για την «μάλλον εθνική και όχι ευρωπαϊκή» αρχική αντίδραση στην πανδημία από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, μην εξαιρώντας τη Γερμανία. «Η ενότητα και η αλληλεγγύη ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικές».

Στην τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, έναν ανανεωμένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ και ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τότε που η Επιτροπή υπέβαλε το σχέδιο, αξιωματούχοι από χώρες μέλη της ΕΕ εμβαθύνουν στις λεπτομέρειες για να καταλάβουν τι σημαίνει τελικά για την κάθε χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

 

Το Politico επιχειρεί να κωδικοποιήσει τα βασικά γεγονότα και τους αριθμούς που θα τεθούν επί τάπητος σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής και κατά πάσα πιθανότητα και σε αυτές που θα ακολουθήσουν.

Η Επιτροπή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης για να συμπληρώσει πολλά από τα προγράμματα προϋπολογισμού της ΕΕ. Το Ταμείο όμως βασίζεται σε δάνεια τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν.

Η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διαρκέσει από το 2021 έως το 2027 ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2024.

Το πακέτο επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάκαμψη και στη χρηματοδότηση της συνοχής, ενώ παράλληλα ενισχύει το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» και διοχετεύει μεγαλύτερα από το αναμενόμενο ποσά στο προγραμματισμένο Ταμείο Μετάβασης στην μετά άνθρακα εποχή και σε ένα νέο πρόγραμμα υγείας. Το 2018, η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που πρότεινε τη μείωση δύο κύριων τομέων των δαπανών της ΕΕ: γεωργία και συνοχή.

 

Το σχέδιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Η νέα πρόταση ακυρώνει ορισμένες από αυτές τις μειώσεις – αλλά μεγάλο μέρος της επιπλέον χρηματοδότησης προέρχεται από δάνεια. Οι αγρότες αγωνίζονται για περισσότερα χρήματα και για τη συνέχιση των αγροτικών επιδοτήσεων ενώ ορισμένες χώρες λένε ότι προτεραιότητες όπως η άμυνα και η ασφάλεια πρέπει να πάρουν περισσότερα.

Αλλες χώρες ασκούν πιέσεις για έναν ψαλιδισμένο και σαφώς μικρότερο προϋπολογισμό από αυτόν που προτείνει η Επιτροπή. Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της κρίσης της πανδημίας. Χώρες όπως η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες και η Φινλανδία αντιτίθενται στο να δοθούν τα χρήματα ως επιχορηγήσεις, ενώ ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης αμφισβητούν τη μεθοδολογία της Επιτροπής που θα ακολουθηθεί για να μοιραστεί η χρηματοδότηση.

Πόσα χρήματα θα έπαιρνε η κάθε χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε επιχορηγήσεις και δάνεια

Από το Ταμείο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 310 δισεκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν με βάση έναν τύπο που θα λαμβάνει υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τα επίπεδα ανεργίας μεταξύ του 2015 και του 2019.Αυτή η προσέγγιση βοηθά χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Αλλά προκαλεί αντιδράσεων χωρών της ανατολικής Ευρώπης- όχι όλων- με σχετικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας. Δεν είναι σαφές εάν κάθε χώρα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει γρήγορα τα κονδύλια που της έχουν διατεθεί καθώς πολλές χώρες αγωνίζονται ήδη να δαπανήσουν τα κονδύλια της ΕΕ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Δείτε πόσο ξόδεψαν ή αποφάσισαν να ξοδέψουν οι χώρες την περίοδο 2014-2020 έως το τέλος του 2019.

Στο… μυαλό του Σεμπάστιαν Κουρτς: Τι θα αποφασίσει ο σκληρός Αυστριακός