Το «πείραμα» της ανεξάρτητης από το υπουργείο Οικονομικών Φορολογικής Διοίκησης αποδίδει καρπούς για τα κρατικά ταμεία, αποφέροντας έξτρα έσοδα από εισπράξεις ΦΠΑ και αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης -που ήταν ανέκαθεν η «αχίλλειος πτέρνα» του κρατικού φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Τα στοιχεία του κρατικού Προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν έξτρα έσοδα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ στο α΄πεντάμηνο της χρονιάς. Και ενώ η χώρα διένυε προεκλογική περίοδο, και τον μήνα Μάιο ακόμα τα έσοδα από ΦΠΑ ξεπέρασαν κατά σχεδόν 150 εκατ. ευρώ τον μηνιαίο στόχο.

Για πρώτη φορά τα κρατικά έσοδα ήταν αισθητά πάνω από τον στόχο, αναπληρώνοντας την υπέρβαση στις δαπάνες -λόγω των παροχών Τσίπρα από το Ζάππειο.

«Κλειδί» της επιτυχίας  στάθηκαν οι προληπτικοί έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που άρχισαν νωρίτερα από ποτέ και επεκτάθηκαν σε περιοχές και επαγγέλματα που δεν είχαν νοιώσει την «ανάσα» της εφορίας. Η απόδοση των προληπτικών ελέγχων εντυπωσιάζει ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις εισπράξεις από τους τακτικούς ελέγχους και τις ΔΟΥ ή τα ελεγκτικά κέντρα «των πλουσίων» (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΠ κλπ) που κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι προληπτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν βάσει σχεδίου πολύ νωρίς εφέτος: πριν το Πάσχα και τους καθερωμένους εποχικούς ελέγχους στην εορταστική αγορά, η ΑΑΔΕ εξαπέλυσε επιχείρηση «μπετόν αρμέ» στα νησιά του Αιγαίου. Αποκαλυφθηκε έτσι τεράστια φοροδιαφυγή στο κύκλωμα της οικοδομής καθώς καμιόνια ολόκληρα που μετέφεραν υλικά από νησί σε νησί χωρίς τιμολόγια και παραστατικά, για την ανακαίνιση ξενοδοχείων και πολυτελών εξοχικών κατοικιών, πριν ανοίξουν για να υποδεχθούν τους επιφανής ενοίκους τους το καλοκαίρι στη Μύκονο και άλλα νησιά.

«Λουκέτο» 48 ωρών έβαλαν επίσης πριν προλάβουν καν να κάνουν «opening», μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά της παραλιακής στην Αθήνα, καθώς  δέχθηκαν την επίσκεψη των εφοριακών ελεγκτών και διαπίστωσαν φοροδιαφυγή. Σε περίπτωση υποτροπής, τα μαγαζιά αυτά θα έκλειναν για εβδομάδες ή και μήνες, χάνοντας ουσιαστικά την φετινή σαιζόν.

Αλλά και πριν ακόμα ξεκινήσουν οι 50.500 προγραμματισμένοι έλεγχοι της καλοκαιρινής περιόδου (από 1ης Ιουλίου μέχρι 30 Οκτωβρίου),  κλιμάκια ελεγκτών της ΑΑΔΕ  έκαναν είσοδο για ελέγχους σε χλιδάτα μαγαζιά και εστιατόρια -όπου «λεφτά υπάρχουν» για βαρύτιμα κοσμήματα, καλαμαράκια των 800 ευρώ ή  μπριζόλες των 100 ευρώ.

Το περασμένο σαββατοκύριακο μόλις, εντοπίστηκαν ξενοδοχείο που δεν έκοψε αποδείξεις για εισπράξεις 17.000 ευρώ στη Μύκονο, αλλά και 12 θαλάσσια ταξί που δεν εξέδιδαν τα νόμιμα παραστατικά.

Τα κρούσματα φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκαν σε ανύποπτο χρόνο και σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, δείχνουν να συνέβαλαν στον «αυτοέλεγχο» των επαγγελματιών. Το μήνυμα της ΑΑΔΕ ουσιαστικά είναι ότι, ακόμα και αν γίνονται κάθε μήνα εκλογές, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια αλλά εργάζεται πυρετωδώς. Αντιθέτως, άλλες δράσεις ή ειλημμένες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών -όπως πχ η μεταφορά των αποθεματικών κρατικών φορέων και των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος- έμειναν «στα χαρτιά» ή αναβλήθηκαν για το β΄εξάμηνο και την επόμενη κυβέρνηση, λόγω πολιτικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων.

Η αύξηση του αποδιδόμενου ΦΠΑ ευνοεί και τις μελλοντικές εισπράξεις του Κράτους από φόρους εισοδήματος, εξέλιξη που οδηγεί σε μικρότερη πίεση για άδικα μέτρα λιτότητας σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων.

Το «άλλο πρόσωπο» της εφορίας

Εκτός από τις επιτυχίες που εντυπωσιάζουν όμως, η ΑΑΔΕ συνεχίζει να δείχνει και ένα άλλο (ανθρώπινο) πρόσωπο του Κράτους!

Τον χειμώνα ξεκίνησαν επισκέψεις εφοριακών αλλά και του ίδιου του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κυρίου Γιώργου Πιτσιλή, σε νησιά  της άγονης γραμμής. Όχι για ελέγχους, αλλά για να αφουγκραστεί το Κράτος τις ανάγκες και τα προβλήματα της «ξεχασμένης Ελλάδας».

Στις επισκέψεις εκείνες, με εντολή του Διοικητή, δόθηκαν άμεσα λύσεις σε προβλήματα που η κεντρική διοίκηση αγνοούσε ή παρέβλεπε. Και τώρα όμως ακόμα, μέσα στον «πυρετό» των καλοκαιρινών ελέγχων, κλιμάκια της ΑΑΔΕ επισκέπτονται τα ακριτικά νησιά όπως την Κάρπαθο, την Λήμνο και τον Άη Στράτη για να συνομιλήσουν με τους τοπικούς φορείς, τους ξενοδόχους, τους εστιάτορες, τους ψαράδες και τους απλούς κατοίκους, να πληροφορηθούν από τους ίδιους τις ανάγκες τους που δεν τις γνωρίζουν στην Αθήνα και να προβληματιστούν για τις λύσεις που πρέπει να δοθούν σε επίπεδο ΑΑΔΕ, υπουργείου Οικονομικών ή της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα.