search icon

Οικονομία

Ηλεκτρονικές δαπάνες: Ποιοι θα αποφύγουν φέτος το πρόστιμο 22% στην εφορία

Ποια είναι τα κριτήρια που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για την απαλλαγή από το πρόστιμο – Τι προβλέπει η σχετική διάταξη

Νέα κριτήρια θέτει το υπουργείο Οικονομικών για όσους κινδυνεύουν να πληρώσουν στην εφορία πρόστιμο 22% στην περίπτωση που δεν έχουν δαπανήσει τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του υπουργείου, έναν μήνα προτού ξεκινήσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, για τα εισοδήματα του 2020 που θα φορολογηθούν φέτος καταργείται ή μειώνεται το πρόστιμο 22% που επιβάλλεται αν δεν έχει καλυφθεί το ελάχιστο όριο ηλεκτρονικών δαπανών.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 4 εκατ. αυτοαπασχολούμενοι, εργαζομένοι και ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποφύγουν το πρόστιμο 22% στην εφορία.

Απαλλάσσονται πλήρως:

Σε όσους δεν ανήκουν σε αυτές τις εξαιρέσεις ενδέχεται να επιβληθεί πρόστιμο 22% για το ποσό που έπρεπε να είχαν καλύψει.

Ωστόσο, θα «πέσουν στα μαλακά» αν έχουν πλησιάσει στο 30%, υπερβαίνοντας τουλάχιστον το 20%. Στην περίπτωση αυτή η ποινή μειώνεται κατά 50%, δηλαδή πέφτει στο 11% αντί του 22% που ισχύει για τους υπόλοιπους που δεν ξόδεψαν ούτε το 20% των εσόδων τους με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

Παράλληλα, δεν προβλέπεται μείωση στο όριο του 30% για ηλεκτρονικές δαπάνες από κάθε φορολογούμενο το 2020, καθώς κρίθηκε ότι παρόλο που η αγορά ήταν κλειστή λόγω πανδημίας (εστιατόρια, μπαρ, εμπορικά κτλ), οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν μεν, αλλά αυξήθηκε η χρήση ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής και περιορίστηκαν τα μετρητά, λόγω χρήσης eshop, e-banking, κάρτας στις πληρωμές σε φυσικά καταστήματα κτλ.

Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ήδη οι 8 στους 10 φορολογούμενους έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος που δηλώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Ποιοι εξαιρούνται από το 30% στις ηλεκτρονικές δαπάνες

Όπως προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία, οι παρακάτω περιπτώσεις εξαιρούνται από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται:

Το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον διαζευγμένο σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Για όσους φορολογούμενους έχουν κατασχεθεί ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των δαπανών που πρέπει να καταβληθούν με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής εντός του φορολογικού έτους περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Πουλήθηκε η θαλαμηγός «Phalarope» των Κουτσολιούτσων – Στα €1,8 εκατ. το τίμημα

Τουρκία: Διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τον CEO της Thodex – «Κανόνι» 2 δισ. σε κρυπτονομίσματα

Ο νέος διχασμός: «Σταματούν οι εμβολιασμοί λόγω Πάσχα»

Exit mobile version