Την πώληση της πολυτελούς θαλαμηγού «Phalarope» που ανήκε στην οικογένεια Κουτσολιούτσου πραγματοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Folli Follie.

Το 38 μέτρων σκαρί που «χτίστηκε» από τη Fipa Italiana Yachts, μετά τη συντηρητική κατάσχεσή του είχε περάσει στην ιδιοκτησία της Folli Follie. H εταιρεία έχει κινηθεί νομικά, διεκδικώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ, κατά μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου που μετείχαν επί σειρά ετών στη διοίκηση της Folli Follie Group (FFG). Συγκεκριμένα, είχε καταθέσει αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας (μεταξύ άλλων) των Δημητρίου, Αικατερίνης και Γεωργίου Κουτσολιούτσου.

Έχοντας κερδίσει στο δικαστήριο τη συντηρητική κατάσχεση της θαλαμηγού, η Folli Follie τους τελευταίους μήνες είχε εκκινήσει τις διαδικασίες για την πώληση του «Phalarope» (ελληνιστί φαλαρόποδας) που είχε αγοραστεί το 2006 από ναυτιλιακή εταιρεία πλοίων αναψυχής, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Δ. Κουτσολιούτσος.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, το τίμημα που εξασφάλισε -και ήδη εισέπραξε- η FFG από την πώληση του «Phalarope» ανέρχεται στα 1,8 εκατ.ευρώ, ποσό που θα ενισχύσει τα ταμεία της εταιρείας σε μια περίοδο κατά την οποία έχει εξασφαλίσει ενδιάμεση χρηματοδότηση και εκκρεμεί η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης που έχει επιτευχθεί με τους ομολογιούχους πιστωτές της.

Ο αγοραστής

Το πωλητήριο του «Phalarope» είχε αναρτηθεί τους προηγούμενους μήνες σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες πώλησης πολυτελών σκαφών (όπως το Flagship Yachts και το Charterworld) με ένα εύρος τιμών ακόμη και για 3,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κατά κοινή πρακτική στη συγκεκριμένη αγορά υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ αρχικής και τελικής τιμής.

Όσο για τον αγοραστή, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω ενδιάμεσης εταιρείας, κατά συνέπεια δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την ακριβή ταυτότητα του. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο νέος ιδιοκτήτης της θαλαμηγού είναι Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας.

Όπως αναφερόταν στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η FFG για την κατάσχεση της Phalarope, η θαλαμηγός είχε αποκτηθεί από ναυτιλιακή εταιρεία (ΦΑΛΑΡΟΠ ΝΕΠΑ) και είχε δηλωθεί ως «επαγγελματικό πλοίο αναψυχής». Μάλιστα για την αγορά είχε εκδοθεί δάνειο 4 εκατ. ευρώ από την BNP Paribas. Η δανειακή σύμβαση είχε εγκριθεί τότε με την ομόφωνη γνώμη του Δ.Σ. της FFG.

Η εταιρεία αυτή τέθηκε σε αυτοδίκαιη λύση το 2012. Λίγο καιρό μετά, το πολυτελές σκάφος μεταβιβάστηκε σε άλλη εταιρεία έναντι 3 εκατ. ευρώ. Στο συμφωνητικό πώλησης εμφανίζονται ως συμβαλλόμενα μέρη αφενός η πωλήτρια εταιρεία, που εκπροσωπήθηκε με την υπογραφή του Δ. Κουτσολιούτσου, αφετέρου η αγοράστρια εταιρεία, της οποίας όμως λίγους μήνες αργότερα εμφανίζεται πάλι ο Δ. Κουτσολιούτσος ως μοναδικός διευθυντής και διαχειριστής της. Ο τελευταίος είχε προσπαθήσει να πουλήσει τη θαλαμηγό, με τη Folli Follie να πετυχαίνει εν τέλει την κατάσχεσή της, εμποδίζοντας έτσι το περιουσιακό αυτό στοιχείο να αλλάξει χέρια προς όφελος του Δ. Κουτσολιούτσου, ο οποίος βαρύνεται με σοβαρότατες κατηγορίες για τη γνωστή υπόθεση παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της FFG.

Επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του newmoney, η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο αναφέρει: «Δυνάμει εξωδικαστικού συμβιβασμού, η Εταιρεία συναίνεσε στην πώληση του σκάφους “Phalarope” (η «Πώληση») και την άρση της επιβληθείσας από την Εταιρεία συντηρητικής κατάσχεσης, μετά την καταβολή του συνολικού τιμήματος της Πώλησης, ποσού Ευρώ 1.737.972,56, στην Εταιρεία, κατά τα προβλεπόμενα στον συμβιβασμό. Η πώληση συνιστά Γεγονός Υποχρεωτικής Αποπληρωμήςβάσει του Ομολογιακού Δανείου Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης και η Εταιρεία πρόκειται να προβεί σύντομα σε προεξόφληση της σχετικής αναλογίας των Ομολογιών της Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης, σύμφωνα με την Σύμβαση Κάλυψης».