Του Κώστα Τσαούση
Υπάρχει μονοπώλιο στο διαδικτυακό στοίχημα; Και αν υπάρχει τότε γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών προωθεί μια ρύθμιση για την αγορά που φέρνει έσοδα στα δημόσια ταμεία; Τι ισχύει και τι δεν ισχύει, ποιος και γιατί δεν λέει την αλήθεια;
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε κ. Καμίλ Ζίγκλερ – σύμφωνα με δημοσιεύματα- όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είπε: «Είμαστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί το αποκλειστικό δικαίωμα που έχει η ΟΠΑΠ μέχρι το 2020 στον διαδικτυακό στοιχηματισμό, βάσει και της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ΟΠΑΠ». Πρόσθεσε δε ότι σε περίπτωση που παραβιαστεί αυτό το δικαίωμα της αποκλειστικότητας, «τότε θα ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας παρέχει ο νόμος για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της ΟΠΑΠ». [διαβάστε σχετικά http://www.kathimerini.gr/809654/article/oikonomia/epixeirhseis/me-prosfygh-apeilei-o-opap-an-xasei-to-monopwlio].
Μια πρώτη απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι η νέα λίστα Βαρουφάκη. Στη λίστα που στάλθηκε στις Βρυξέλλες προβλέπονται έσοδα από « 125 έως 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα». [ διαβάστε σχετικά https://www.protothema.gr/economy/article/464630/ti-metra-kruvei-to-paketo-varoufaki/]. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια ότι μονοπώλιο δεν υπάρχει. Μάλιστα, νομικοί κύκλοι που υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι λάθος η επίκληση της πλευράς της ΟΠΑΠ σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας. Συγκεκριμένα, οι κύκλοι αυτοί αναφορικά με την επίκληση αποφάσεων του ΣτΕ (Οκτώβριος 2014) υπενθύμιζαν ότι το δικαστήριο αποφάσισε για μία προσφυγή που είχε κατατεθεί κατά του επίγειου μονοπωλίου του ΟΠΑΠ από τις εταιρείες Stanley Bet και Wiliam Hill το 2007. Η διαδικασία εξέτασης της προσφυγής των 2 εταιρειών κράτησε περί τα 7 χρόνια γιατί το ΣτΕ κατ΄αρχήν έκρινε τον εαυτόν του αναρμόδιο να αποφανθεί και παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με προδικαστικό ερώτημα.
Η υπόθεση επανήλθε ξανά στο ΣτΕ και εν τέλει αποφάσισε υπέρ του μονοπωλίου και κατά της προσφυγής των 2 εταιρειών. Αυτό που ξεχνούν στην ΟΠΑΠ είναι ότι τόσο η προσφυγή όσο και η απόφαση του ΣΤΕ αφορούσε την αποκλειστικότητα στο επίγειο δίκτυο δηλαδή το στοίχημα μέσω του δικτύου των φυσικών καταστημάτων και όχι το διαδίκτυο. Το τελευταίο δεν καλύπτεται από καμία συμφωνία που «να υπάρχει στο χαρτί με υπογραφές και βούλες».
Αυτά ως προς τα νομικά της υπόθεσης. Αλλά, υπάρχει και το πεδίο της αγοράς και εκεί το μονοπώλιο δεν υπάρχει από καιρό. Μάλιστα, στη μοναδική αγορά που η ΟΠΑΠ αντιμετωπίζει στα ίσια τους ανταγωνιστές (μικρούς ή μεγάλους) όπως εκείνη του online στοιχήματος το μερίδιο του είναι λιγότερο από 1%. Και αυτό συμβαίνει, όπως σχολιάζουν κύκλοι της διαδικτυακής αγοράς, «γιατί δίνει μη συμφέρουσες για τους παίκτες αποδόσεις καθώς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το επίγειο δίκτυο του».
Η υπόθεση της αντιδικίας για το μονοπώλιο προφανώς και δεν θα …κλείσει γρήγορα και αναίμακτα για όλους όσοι εμπλέκονται στο διαδικτυακό στοίχημα. Στο επόμενο επεισόδιο, λοιπόν, θα είμαστε και πάλι εδώ για να ενημερώσουμε.
Οι ίδιες πηγές απέδιδαν τα πρόσφατα σχόλια του Τσέχου Πρόεδρου του ΟΠΑΠ σε ένδειξη πανικού.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.