Του Στέλιου Μορφίδη

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος μόλις 0,6% από 1% το 2014 περιμένει η HSBC, η οποία σε έκθεση της συνολικά για τις αναδυόμενες αγορές επιχειρεί μία ανάλυση των προοπτικών της χώρας.

Δηλώνοντας εξαρχής ότι δεν περιμένει έξοδο της Ελλάδας απ’ το ευρώ ανεξάρτητα απ’ το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε πιστωτικά γεγονότα και ότι της αρέσουν οι ελληνικές μετοχές ως μέσο για να επενδύσει κανείς πάνω στην προοπτική της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ οι αναλυτές της στέκονται στην “πολυπλοκότητα” της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία.

Παρά τις επίσημες προβλέψεις απ’ την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για ανάπτυξη 2,9% φέτος η HSBC κρατά μικρό καλάθι προειδοποιώντας μάλιστα ότι η πιο σταδιακή ανάκαμψη που περιμένει η ίδια για την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι εύθραυστη καθώς υπάρχουν σημαντικοί πολιτικοί κίνδυνοι.

Και για το 2016 η οικονομική ανάκαμψη θα είναι σχετικά μικρή, στο 1,3% με το κατα κεφαλήν ΑΕΠ πλέον να υποχωρεί κάτω απ’ τις 20.000 ευρώ.

Μάλιστα τονίζει ότι άξονες της οικονομίας θα εξελιχθούν οι επενδύσεις και η κατανάλωση, αφού οι εξαγωγές ακολουθούν βραδύ ρυθμό και μάλιστα το 2014 εμφανίζουν πτωτική πορεία. Επιπρόσθετα βάζει στον κάδρο και την κρίση στη Ρωσία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι απ’ τις χώρες που τηρούν μεγάλες οικονομικές σχέσεις με τη “ρωσική αρκούδα”.

Σε συνάρτηση με τις μικρές εξαγωγές η HSBC επίσης υπογραμμίζει τον κίνδυνο απ’ το μεγάλο εξωτερικό ιδιωτικό χρέος ενώ η πιστωτική επέκταση στη χώρα θα παραμείνει αρνητική με τις συνολικές χορηγήσεις δανείων φέτος να υποχωρούν 1,5% σε σχέση με το 2014.

Σύμφωνα με την HSBC ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα υποχωρήσει κατά 1,1% και φέτος καθώς η προσαρμογή των μισθών θα συνεχιστεί, ενώ η περαιτέρω μείωση στις τιμές τροφίμων, ενέργειας και καυσίμων λόγω της πτωτικής πορείας του πετρελαίου θα υποστηρίξει το πραγματικό εισόδημα ακόμα και εάν οι μισθοί θα μειωθούν. Από την άλλη, επισημαίνει η HSBC ότι ο αποπληθωρισμός θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή η επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, που είναι και ο στόχος για φέτος. Θεωρεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 1,9% του ΑΕΠ από 2% το 2014. Έλλειμμα 1,6% προβλέπει και για το 2016. Παράλληλα θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 1,5% φέτος, από 1,1% το 2014 και στο 1,8% του ΑΕΠ το 2016.

Όπως σημειώνει στην έκθεση ο αρνητικός αντίκτυπος στα δημόσια έσοδα που καταγράφεται ήδη λόγω των πολιτικών εξελίξεων αναμένεται να περιπλέξει τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αφού ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% για το 2014 δεν επιτυγχάνεται ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι θα βάλει τέλος στη λιτότητα.

Η HSBC δηλώνει ότι βλέπει σημαντικούς κινδύνους για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, μικρότερα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και πιθανό πάγωμα τους λόγω του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθυστέρηση στις δομικές μεταρρυθμίσεις και χαμηλότερο πληθωρισμό.

Ωστόσο επισημαίνει πως εφόσον οι προβλέψεις της τρόικας για την πορεία του χρέους εκτροχιαστούν τότε η Ευρωζώνη έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αρκεί η Ελλάδα να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η HSBC τονίζει ότι αν και η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεγάλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της παραμένει πολύ κάτω απ’ το μ.ο. της Ευρωζώνης. Ως εκ τούτου χρειάζονται επιτακτικά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα τονίζει ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις τόσο στις μεταρρυθμίσεις όσο και στις αποκρατικοποιήσεις.

Επίσης μία μεγάλη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων μέσω βελτίωσης της νομοθεσίας για την αναδιάρθρωση χρεών και για τις πτωχεύσεις.

GR HSBC