Ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δείξουν γονείς και παιδιά που αξιοποιούν την υπηρεσία IRIS για μεταφορές χρημάτων, καθώς προβλέπεται συγκεκριμένη φορολογική διαδικασία που πρέπει να τηρείται, ώστε να μην προκύψει πρόσθετη επιβάρυνση.
Όπως επισημαίνει η οικονομολόγος κ. Βελισσαράκου, οι γονείς που μεταφέρουν χρηματικά ποσά στα παιδιά τους μέσω IRIS υποχρεούνται να δηλώνουν τη συναλλαγή ως δωρεά στην πλατφόρμα myProperty. Η σχετική υπεύθυνη δήλωση πρέπει να υποβληθεί εντός έξι μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης των χρημάτων.
Αντίστοιχα, τα παιδιά οφείλουν να καταθέσουν δήλωση αποδοχής της δωρεάς, προκειμένου η μεταφορά να θεωρηθεί νόμιμη και να αποφευχθεί η φορολόγηση. Η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική για κάθε χρηματική μεταφορά μεταξύ συγγενών που πραγματοποιείται μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας πληρωμών.
Αύξηση στη χρήση του IRIS
Η χρήση του IRIS καταγράφει συνεχή και έντονα ανοδική πορεία από το 2020 έως το 2025, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΙΑΣ ΑΕ. Ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε από 1,6 εκατομμύρια το 2020 σε 57,3 εκατομμύρια το 2024, με ετήσιες μεταβολές που κυμαίνονται από +90% έως και πάνω από +150%.
Σήμερα, επτά στις δέκα άμεσες πληρωμές πραγματοποιούνται μέσω IRIS, με τους χρήστες IRIS P2P (Person to Person) να ανέρχονται σε 4,25 εκατομμύρια, ενώ οι συμμετέχοντες στο IRIS P2Pro (Person to Professionals) φτάνουν τους 583 χιλιάδες επαγγελματίες.
Η αύξηση των συναλλαγών IRIS P2P είναι 1,9 φορές υψηλότερη σε σχέση με το 2024 και 158 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2020. Αντίστοιχα, στο IRIS P2Pro η άνοδος διαμορφώνεται σε 3 φορές έναντι του 2024 και σε 409 φορές σε σχέση με το 2020.
IRIS στο εμπόριο και στις πληρωμές
Η υπηρεσία IRIS έχει πλέον ισχυρή παρουσία στο λιανεμπόριο, καθώς χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 70.000 ηλεκτρονικά καταστήματα και σε περίπου 1,2 εκατομμύρια POS. Οι μεγαλύτεροι όγκοι συναλλαγών καταγράφονται σε σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και φαρμακεία. Η συνολική αξία συναλλαγών ξεπερνά τα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 409% σε σύγκριση με το 2024.
Για το 2025, τα στοιχεία της ΔΙΑΣ δείχνουν ότι το 32% των συναλλαγών αφορά πληρωμές RF/QR, το 18,2% πληρωμές Δημοσίου και Επιχειρήσεων, το 17,7% συναλλαγές IRIS Payments, το 15,9% μεταφορές Bank to Bank, το 8% λοιπές υπηρεσίες, το 6,6% πληρωμές μέσω πυλών, ενώ το 1,7% πραγματοποιείται μέσω ATM και Check.
Διαβάστε ακόμη
Από το φαγητό και τον καφέ, στην online αγορά προϊόντων supermarket και φαρμακείου
Αμερικανικό LNG στην Ευρώπη: Πόσο θα αυξηθούν οι εισαγωγές και ποια είναι τα εμπόδια
Μισθοί: Πώς διαμορφώνονται το 2026 – Πότε έρχονται οι αυξήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.