Το σενάριο επιβολής περιορισμών στην κίνηση των ελληνικών κεφαλαίων εξετάζουν οι αναλυτές της JPMorgan που επιχειρούν να σκιαγραφήσουν τις εξελίξεις, σε συνδυασμό με τα πιθανά αποτελέσματα στη διαδικασία διαπραγμάτευσης Ελλάδας – Βρυξελλών.
Στο report τους οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν πως σε περίπτωση ενός παρατεταμένου αδιεξόδου μεταξύ της Ελλάδας των Ευρωπαίων εταίρων η δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αντέξει τις εκροές καταθέσεων είναι μάλλον περιορισμένη.
“Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε περίπου επιπρόσθετα κεφάλαια του ELA, ύψους 30-50 δισ. ευρώ, εάν φυσικά η ΕΚΤ δώσει το πράσινο φως για τα δάνεια αυτά. Μια αλλαγή στις εγγυήσεις των τραπεζών ή ένα “κούρεμα” θα επεκτείνει τη δυνατότητα δανεισμού των τραπεζών, αλλά οι αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τη χρηματοδότηση αυτή θα εξαρτηθούν από την πρόοδο που θα γίνει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Έτσι, δεδομένου ότι οι εκροές κεφαλαίων μπορεί να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, οι περιορισμοί στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών μπορεί να δεσμεύσουν τελικά σημαντικά την Ελλάδα ενόψει των διαπραγματεύσεων”, σημειώνουν οι αναλυτές.
Μια λύση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ρευστότητας είναι η ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει περιορισμούς κεφαλαίων ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για τις διαπραγματεύσεις και να ελεγχθεί η εκροή καταθέσεων, όπως έγινε και στην Κύπρο.
Στην Κύπρο η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έγινε με στόχο να περιοριστούν οι εκροές έως ότου ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Το μέτρο αυτό από μόνο του δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Κύπρου, καθώς οι περιορισμοί ήρθησαν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ενώ οι μεγάλες εταιρείες στο μεγαλύτερο μέρος τους μπορούσαν να εκτελούν πληρωμές προς το εξωτερικό.
Επίσης, από την πλευρά του ΔΝΤ και της Ε.Ε., το μέτρο θεωρείται ως μάλλον επιτυχημένο καθώς οι ζημίες πέρασαν στους καταθέτες με μη εξασφαλισμένες καταθέσεις, στην πλειονότητά τους μεγαλοκαταθέτες, χωρίς να αποσταθεροποιήσουν το υπόλοιπο σύστημα.
Έτσι, αν και η επιβολή περιορισμού κεφαλαίων προκάλεσε πολλές αντιδράσεις αρχικά, ότι δηλαδή δεν συμβάδιζε με τις πολιτικές της νομισματικής ένωσης κι ότι αποτελούσε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ η εμπειρία της Κύπρου δείχνει το αντίθετο.
Επομένως, είναι πιθανό η Ευρωζώνη να υιοθετήσει το μέτρο αλλά ως έσχατη λύση.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.