Του Κωστή Πλάντζου

«Δυνατά» μπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, το ενδεχόμενο να επιτραπεί στις τράπεζες να πωλούν ακόμα και εξυπηρετούμενα δάνεια σε funds, και όχι μόνον «κόκκινα».

«Το εξεταζουμε» έλεγε πηγή μέσα από την διαπραγμάτευση, «στη βάση της σκοπιμότητας και του οφέλους που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο». Το μέτρο θα μπορούσε να διευκολύνει τις τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους σε «κόκκινα δάνεια». Το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα εκδώσει και διατάξεις που θα αναγκάζουν τις τράπεζες, με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Για να το επιτύχουν, ένα από τα εργαλεία που μελετά η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους δανειστές, είναι να βάλουν μαζί με τα «κόκκινα δάνεια» και κάποια … «πράσινα» δάνεια, με σκοπό να δημιουργήσουν «πακέτα» που θα πωληθούν ακριβότερα.

«Όσα περισσότερα δάνεια βάλουν, τόσα περισσότερα θα μπορούν να εισπράξουν όταν τα πουλήσουν», έλεγαν σχετικά τραπεζικοί παράγοντες. «Ενδιαφέρον από funds υπάρχει, αλλά σκοπός των τραπεζών είναι να εισπράξουν όσα μπορούν περισσότερα, για να μειώσουν την έκθεσή τους σε προβληματικά δάνεια».

Και εξηγούσε: «Αν βάλεις μέσα και κάποια πράσινα δάνεια τότε δημιουργείται ένα “πακέτο” που, επειδή περιέχει και πράσινα δάνεια, θα έχει καλύτερη αξιολόγηση και έτσι θα μπορεί να πουληθούν όλα μαζί ευκολότερα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ιταλοί δημιουργούν τώρα τέτοια σύνολα δανείων για να τα κάνουν ομόλογα που θα εκδοθούν έχοντας ως “εξασφάλιση” τα κακά δανεια. Όπως έλεγε πάντως τραπεζική πηγή, δεν υπάρχει κίνδυνος για όσους τυχόν, αν εφαρμοστεί το μέτρο, πουληθεί το δάνειό τους, αν και το πληρώνουν κανονικά. «Από τη στιγμή που υπάρχει μια σύμβαση που τηρείται, το fund δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από ό,τι κανει τράπεζα. Δεν θα μπορεί να αλλάξει τη σύμβαση και άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος».

Για τις τράπεζες όμως που θα «αμπαλάρουν» και «πράσινα» δάνεια μαζί με τα μη εξυπηρετούμενα, τα οφέλη είναι πολλά. «Είναι σαν ένα λουκάνικο» εξηγούσε στέλεχος της αγοράς. «Μπορεί να έχει διαφόρων ποιοτήτων κρέας. Μπορεί να έχει μέτριο κρέας, μπορεί να έχει καλό κρέας. Δεν μπορεί όμως να έχει μόνο μέτριο, γιατί τότε το λουκάνικο δεν θα πουληθεί. Σκοπός είναι να πουληθεί ακριβότερα» έλεγε.