H αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδοτεί την περίοδο της λεγόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στο δολάριο,που προσωρινά δεν δείχνει να αλλάζει κάτι, σίγουρα όμως εγκυμονεί νέα ρίσκα για το διεθνές περιβάλλον και τις πιο ευάλωτες οικονομίες.
Και αυτό διότι η η ίδια η Morgan Stanley με χθεσινή ανάλυσή της μιλά για μια εστία που μπορεί να φέρει διακυμάνσεις στις οικονομίες καθώς μάλιστα οι αυξήσεις θα είναι 3 ακόμα μέσα στο 2016 σύμφωνα με τις προβλέψεις της.Παρά ταύτα η πορεία του δολαρίου έχει ήδη προεξοφληθεί παρά τις ανοδικές κινήσεις και η εκτίμηση της επενδυτικής τράπεζας είναι ότι το νόμισμα θα πρέπει τώρα να σταθεροποιηθεί.
Η αμερικάνικη οικονομία θα τεστάρει μια περίοδο μεγαλύτερης νομισματικής πειθαρχίας όπου τα καταναλωτικά δάνεια των τραπεζών τους αποκτούν επιτόκια της τάξης του 3,5%.Την ίδια ώρα όλες οι αναλύσεις μιλούν για διεθνή οικονομική ζωή με μικρότερη ρευστότητα από εδώ και στο εξής. Μην συγχέουμε τα πράγματα σε σχέση με τα δικά μας προβλήματα. Ομως η περίοδος αύξησης των επιτοκίων που μπορεί να οδηγηθούν ακόμα και υψηλότερα του 3% για τα δεκαετή ομόλογα σηματοδοτούν την αλλαγή περιβάλλοντος.
Και αυτή η αλλαγή περιβάλλοντος έρχεται να συνδυασθεί με μια σαφή αποδυνάμωση της ζήτησης στην Κίνα,όπου οι ρυθμοί αναμένονται χαμηλότεροι και η αδυναμία απεικονίζεται στις τιμές των εμπορευμάτων και πρώτων υλών.Την ίδια ώρα η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε αντίστροφο κύκλο και αν στην Ελλάδα πάνε τα πράγματα καλά τότε τα ελληνικά ομόλογα θα εισέλθουν στο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με σημαντικά ωφέλη και αφού θα έχει προηγηθεί η αξιολόγηση.
Από την άλλη πλευρά είναι επιβεβλημένο η ελληνική οικονομία να κερδίσει τον διεθνή κύκλο της παρούσης. Το timing είναι πολύτιμο , δεν θα είναι όμως για πάντα. Και εκεί βρίσκεται η ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας που μέσα από μια απίστευτη διαδρομή τα τελευταία χρόνια έφερε μια πολλά υποσχόμενη οικονομία όπως η ελληνική τόσο πίσω. Συμπερασματικά η Ελλάδα θα πρέπει να γυρίσει όσο ο κύκλος της ευρωπαϊκής οικονομίας την ευνοήσει και να αξιοποιήσει την συγκυρία.
Για τον λόγο αυτό ο χρόνος δεν είναι άπειρος όσο αφορά τις στοχευμένες κινήσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται. Από την άλλη πλευρά ας ευχηθούμε ότι η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ θα διαχειρισθεί αποτελεσματικά το νέο δικό της κύκλο και δεν θα έχουμε διακυμάνσεις με επικίνδυνα αποτελέσματα.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.