Αμφίβολη χαρακτηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τη δυναμική της ανόδου των καταθέσεων, που καταγράφηκε, τους τελευταίους μήνες, κρούοντας «καμπανάκι» για το ενδεχόμενο επιστροφής τους σε… στρώματα και σεντούκια.

«Η αυξητική τάση των καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις συνεχίστηκε, παρά τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα. Η αβεβαιότητα για τις μακροοικονομικές προοπτικές, ωστόσο, ενισχύει το κίνητρο για αποθησαυρισμό», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πιο αναλυτικά, το ύψος των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά παρουσίασε άνοδο, τόσο το δ’ τρίμηνο του 2019, όσο και το α’ τρίμηνο του 2020, για να διαμορφωθεί σε 148,1 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2020.

Η ανοδική πορεία των καταθέσεων των νοικοκυριών υποστηρίχθηκε από την επέκταση της μισθωτής απασχόλησης, καθώς και από την επιταχυνόμενη ενίσχυση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

«Κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2019 έως και το Μάιο του 2020 οι καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού χρήματος, παρουσίασαν αύξηση, λόγω του περιορισμού της χρηματοδότησης των λειτουργικών τους δαπανών.

Αντίθετα, μειώθηκαν οι προθεσμιακές καταθέσεις, που αποτελούν επενδυτική επιλογή με ικανοποιητικά χαρακτηριστικά, καθώς τα επενδυτικά κίνητρα των νοικοκυριών για καλύτερη απόδοση των χρηματικών τους υπολοίπων ελαττώθηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο», σημειώνει η ΤτΕ και προσθέτει: «Συνολικά δεν παρατηρήθηκε δυσμενής επίδραση στην καταθετική βάση. Τα επιτόκια καταθέσεων από τα νοικοκυριά μειώθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Απρίλιο του 2020».

Όσον αφορά στην πορεία των καταθέσεων από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, αυτή παρουσίασε, επίσης, αυξητική τάση από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και τον Μάιο του 2020, ενώ η αύξηση αυτή αντανακλάται σε όλες τις κατηγορίες των καταθέσεων.

«Εν μέσω του COVID-19 οι επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε μείωση των πωλήσεων, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά λόγω της ακύρωσης και της αναστολής των παραγγελιών από βασικούς προορισμούς εξαγωγών. Η αύξηση των επιχειρηματικών καταθέσεων πιθανόν να οφείλεται και στη ματαίωση ή αναβολή προγραμματισμένων επενδύσεων, όπως, επίσης, και στη μείωση του κόστους πρώτων υλών. Τα επιτόκια καταθέσεων από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκαν το επίμαχο διάστημα», καταλήγει η εποπτική αρχή.

Ποιοι Νομοί έχουν τις υψηλότερες καταθέσεις

Στις 4.000 ευρώ υπολογίζεται ο μέσος όρος των καταθέσεων των Ελλήνων, με τους κατοίκους της Αθήνας – λόγω πληθυσμού – να κρατούν τα «σκήπτρα» με 11 εκατομμύρια εν ενεργεία λογαριασμούς, υπόλοιπα περίπου 61 δισ. ευρώ και μέση κατάθεση 5.496 ευρώ. Ακολουθούν όσοι κατοικούν ή εργάζονται στις Κυκλάδες, με ποσά ανά λογαριασμό πέριξ των 4.754 ευρώ (460.226 εν ενεργεία λογαριασμούς, με συνολικές καταθέσεις 2,2 δισ. ευρώ), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι διαμένοντες σε Αρκαδία, Χίο και Ανατολική Αττική, με μέσο όρο καταθέσεων 4.457 ευρώ, 4.436 ευρώ και 4.358 ευρώ αντίστοιχα. Συνολικά οι τρεις περιφέρειες διαθέτουν 1.678.532 λογαριασμούς.

Στον αντίποδα, μικρότερα ποσά εμφανίζονται να κατέχουν οι κάτοικοι – μόνιμοι ή μη – σε Κιλκίς (2.557 ευρώ), Ηλεία (2.629 ευρώ), Αιτωλοακαρνανία (2.686 ευρώ), Πέλλα (2.742 ευρώ) και Ημαθία (2.750 ευρώ).

Συνολικά, σε επίπεδο χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, στα τέλη του περασμένου έτους (η σχετική απογραφή πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση) τα υπόλοιπα των λογαριασμών επιχειρήσεων και νοικοκυριών «άγγιζαν» τα 143 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:

Όψεως: 36,5 δισ. ευρώ
Ταμιευτηρίου: 57,5 δισ. ευρώ και
Προθεσμίας: 48,8 δισ. ευρώ.