του Μάριου Ροζάκου

Το υψηλό ποσοστό φτώχειας, που φθάνει το 34,8%, η υψηλή ανεργία και η περιορισμένη αποτελεσματικότητα των κοινωνικών μεταβιβάσεων, δηλαδή των κοινωνικών επιδομάτων, για τη μείωση της φτώχειας είναι τρεις από τους βασικούς λόγους που οι επιδόσεις του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα βρίσκονται στο κόκκινο, όπως επισήμανε η Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπάρμπαρα Κάουφμαν, μιλώντας στο συνέδριο της Κομισιόν και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Επιπλέον, η κ. Κάουφμαν χαρακτήρισε «σημαντική» την αύξηση του κατώτατου μισθού και συνέστησε στην κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά την επίπτωσή της, ιδίως στην ανεργία των νέων.

Η κ. Κάουφμαν παρουσίασε τον πίνακα κοινωνικών επιδόσεων της Ελλάδας (social scoreboard), επισημαίνοντας πως, εάν η χώρα είχε ενταχθεί από πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η έκθεση που θα είχε εκδοθεί θα έδειχνε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πίνακα βρίσκεται στο «κόκκινο»: το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι υψηλό (19,7%), το ποσοστό φτώχειας παραμένει υψηλό (34,8%) και είναι το 3ο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η απασχόληση κινείται σε χαμηλά επίπεδα (57,8%), η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι περιορισμένη και το ίδιο ισχύει για την επίδραση των κοινωνικών μεταβιβάσεων στη μείωση της φτώχειας.

«Η ανεργία έχει μειωθεί στο 18%, από 28% το 2013, που ήταν το υψηλότερο σημείο. Η μείωση αυτή είναι σημαντική, αλλά η μακροχρόνια ανεργία παραμένει πολύ υψηλή. Πάνω από 60% των ανέργων παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Πολύ υψηλή είναι και η ανεργία των νέων, που μειώθηκε όμως στο 39,5% από το 60%», τόνισε η κ. Κάουφμαν και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.