Θετική είναι η γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, για την αύξηση κατά 5 δισ. στο όριο δαπανών που προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός , ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή λόγω κορωνοϊού.

Με την  τροπολογία που κατέθεσε στη  Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, αυξάνεται κατά 5 δισ (από 1 στα 6 δισ. συνολικά) το όριο δαπανών του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να καλυφθούν τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Καμία άλλη πρόβλεψη σε αλλαγές (πχ ανάπτυξη ή περικοπές κλπ) δεν γίνεται σε αυτή τη φάση.

Όπως τονίζεται στη τροπολογία, η αναθεώρηση κατά 5 δισ. αφορά δαπάνες που δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού το 2020 γιατί απαντούν σε έκτακτες καταστάσεις και έχουν τον χαρακτήρα ανώτερης βίας.  Και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων καταστάσεων θα απαιτηθούν πόροι που υπερβαίνουν τις διαθέσιμες πιστώσεις του αποθεματικού, δηλαδή το 1 δισ. που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρύθμισης που συνοδεύει την εν λόγω τροπολογία, το πρόβλημα «είναι πρωτοφανές όπως και τα μέτρα στη λήψη των οποίων προβαίνει η κυβέρνηση».

Το Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό συνοδεύει και η Γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Και εκεί αναφέρεται πως «η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 έχει προκαλέσει πρωτόγνωρα προβλήματα, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη, χωρίς να είναι δυνατή, ακόμη, η ακριβής πρόβλεψη της έκτασής τους».

Εξηγεί επίσης πως τα μέτρα αναστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας για τον περιορισμό της πανδημίας έχουν επιτείνει την πίεση στην ελληνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2020 δεν μπορεί να εκτελεστεί, όπως ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019».

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει αναγκαία κίνηση για «άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας» την λύση της δημοσιονομικής επέκτασης και, άρα, «είναι τυπικά επιβεβλημένη η λογιστική διευθέτηση του προϋπολογισμού με αύξηση των σχετικών πιστώσεων».

Προφανώς όμως η σημερινή αναθεώρηση είναι μόνον η αρχή αφού, όπως τονίζεται «δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω ουσιαστικά σχόλια» ούτε αν επαρκούν τα 5 δισ. ούτε πώς θα χρησιμοποιηθούν «διότι δεν έχει γνωστοποιηθεί η κατανομή των επιπλέον δαπανών».

Και το ΕΔΣ καταλήγει πως «η αναστολή του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη της ευρωζώνης σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για τήρηση του εθνικού δημοσιονομικού στόχου για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για το 2020. Υπό αυτό το πρίσμα το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο συμφωνεί ως προς την αναγκαιότητα ψήφισης συμπληρωματικού Κρατικού Προϋπολογισμού 2020» τονίζεται στη Γνώμη.

Στην Βουλή με την μορφή τροπολογίας κατατέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2020.

Δείτε εδώ τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό