Το 2015 αποδείχθηκε υποδεέστερο των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί πέρυσι τέτοια εποχή περί επικείμενης εκτόξευσης της αγοράς εξοχικών κατοικιών με …άρμα το ενδιαφέρον κυρίως που καταγράφεται από το εξωτερικό.
Όπως γράφει η «Καθημερινή» με την ολοκλήρωση του φετινού εννεαμήνου, η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό με στόχο την αγορά ακινήτων υποχώρησε σε 117 εκατ. ευρώ (στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος), έναντι 153,5 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2014, καταγράφοντας συνολική πτώση της τάξεως του 23,7%.
Η αρνητική αυτή εικόνα εκτιμάται ότι δεν ανετράπη κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ενδιαφερομένων προχωρά σε αγορές εξοχικών κατοικιών κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, συνολικά κατά το 2014, είχαν εισρεύσει 250 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων από κεφάλαια του εξωτερικού, έναντι 168 εκατ. ευρώ το 2013 και 113 εκατ. ευρώ το 2012. Ως εκ τούτου, η άνοδος το 2014 σε σχέση με το 2013 έφτασε στο 48,8%, ενώ συνολικά την τελευταία διετία οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων ξεπέρασε το 121%, δείγμα της δυναμικής που είχε αναπτυχθεί, τουλάχιστον μέχρι φέτος.
Παρ’ όλα αυτά, φορείς της αγοράς ακινήτων εξακολουθούν να σημειώνουν ότι οι μελλοντικές προοπτικές της εν λόγω αγοράς, παραμένουν θετικές, παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων μηνών και κυρίως της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων, που αναμφισβήτητα «φόβισαν» πολλούς ενδιαφερόμενους επενδυτές. Οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν το γεγονός ότι καταγράφηκε σημαντική αύξηση της ζήτησης για ενοικιάσεις πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών, κυρίως από ανθρώπους από το εξωτερικό.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.