Η απειλή των αναγκαστικών μέτρων (πλειστηριασμοί, κατάσχεση εις χείρας τρίτου ) καθώς και η δυσκολία απόκτησης ασφαλιστικής ικανότητας δεν πτοούν τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις με αποτέλεσμα σχεδόν οι μισοί να χάνουν τις ρυθμίσεις . Το σύνολο των οφειλών σύμφωνα με την τέταρτη τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ έχει εκτοξευτεί στα 47,55 δισ., δηλαδή 1,88 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι στο τέλος του 2022, κυρίως εξαιτίας των πρόσθετων τελών, αποτυπώνοντας τη δύσκολη συνθήκη που επικρατεί στην αγορά ιδίως στους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Όμως παρά την αύξηση του χρέους και την απώλεια των ρυθμίσεων, τα έσοδα από τα χρέη δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητα καθώς συγκεντρώθηκαν 1,7 δισ. το 2023, έναντι 1,71 δισ. το 2022 που ήταν από τις καλύτερες χρονιές από πλευράς εισπράξεων. Σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί και ήταν στα 1,57 δισ. ευρώ το ΚΕΑΟ κατάφερε να εισπράξει 130 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Το ΚΕΑΟ δίνει έμφαση στα νέα χρέη ώστε βελτιωθεί η αποδοτικότητα των εισπράξεων και να περιοριστεί η αύξηση της συνολικής οφειλής προς την Κοινωνική Ασφάλιση ενώ πρόσφατα ενεργοποίησε νέα ηλεκτρονική υπηρεσία προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες να έχουν πλήρη εικόνα του χρέους τους και πριν το 2027.

Στο νέο περιβάλλον, παρέχεται πλέον στον οφειλέτη η δυνατότητα πρόσβασης σε ενοποιημένη εικόνα του συνόλου των μητρώων του, ανεξάρτητα του Φορέα προέλευσης της οφειλής (τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ.ΟΑΕΕ, τ.ΟΓΑ, τ. ΤΣΜΕΔΕ, νυν e-ΕΦΚΑ, κλπ). Έτσι δε χρειάζεται να έχει 5-10 ταυτότητες οφειλής ενώ μπορεί και να υπολογίσει το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr