Το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας σε επίπεδο εξαγορών συγχωνεύσεων αλλά και γενικότερα των κεφαλαίων που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Ως προς το τελευταίο, η αξία των συναλλαγών, όσον αφορά τα συνολικά κεφάλαια που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις άγγιξαν τα 12,1 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των κεφαλαίων, 85 ήταν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (σε σχέση με περίπου 50 το 2018), αξίας 4,3 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των εταιρικών ομολόγων ήταν 5 δισ. ευρώ  (γεγονός το οποίο αποτυπώνει την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις), επίσης 1,6 δισ. ευρώ ήταν οι συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων, 1,2 δις. ευρώ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Το μέσο ύψος της συναλλαγής ήταν στα 51 εκατ. ευρώ (το 2018 ήταν στα 72 εκατ. ευρώ).

Το 2020 θα είναι μία καλύτερη χρονιά

Ηδη είναι 3 δισ. ευρώ οι δρομολογημένες επενδύσεις κι επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ οι ιδιωτικοποιήσεις. Οι μίνιμουμ επενδύσεις στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων που θα υλοποιηθούν φέτος, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις είναι στα 4,9 δισ. ευρώ. Οι κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν φέτος είναι η ενέργεια, ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία, τα ακίνητα, ενώ κινητικότητα αναμένεται και στους λοιπούς κλάδους ισομερώς κατανεμημένα.

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε η γνωστή εταιρεία συμβούλων PricewaterhouseCoopers για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στην Ελλάδα και τα κεφάλαια που προσέλκυσαν συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις και όπως αναφέρθηκε στη σχετική παρουσίαση καλύτερες φαίνονται οι προοπτικές για το 2020.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο προϋπολογισμός ήταν μεν για το 2019 στα 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο έκλεισαν κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της συναλλαγής για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος.

Στο κομμάτι των εξαγορών και συγχωνεύσεων, υπάρχει μία πιο ομοιόμορφη κατανομή στους κλάδους, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 600 χιλ. ευρώ έναντι του 2018. Πρώτος κλάδος είναι η ακίνητη περιουσία με ένα ποσοστό επί του συνόλου κοντά στο 15,6% και ακολουθούν οι χρηματοοικονομικές  υπηρεσίες με 14,1%, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενέργεια και τα τρόφιμα- ποτά.

Σημαντικό για το 2019 ήταν η αξία των εταιρικών ομολόγων, αφού αντλήθηκαν κοντά στα 5 δισ. ευρώ από σημαντικούς παίκτες της αγοράς (Aegean, Μυτιληναίος, Coca Cola, OTE, EΛΠΕ, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.τ.λ.)

Πέρυσι, πραγματοποιήθηκαν έξι συναλλαγές αναδιάρθρωσης, χωρίς να συγκεντρώνονται σε κάποιον συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.