Οριακή πτώση σημείωσε ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης του ΚΕΠΕ τον Νοέμβριο του 2021, σε συνέχεια της ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς.

Η εν λόγω εξέλιξη ενδέχεται να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητας του ΣΔΠ. Εναλλακτικά, μπορεί να σηματοδοτεί μια συγκράτηση των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα.

Συνολικά, δεν παρέχει κάποια ξεκάθαρη πρόδρομη ένδειξη σχετικά με την περαιτέρω βελτίωση ή μη των οικονομικών συνθηκών στη χώρα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Όπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο Τύπου το ΚΕΠΕ, δεδομένης της αβεβαιότητας αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και σχετικά με την επίδραση ορισμένων βραχυμεσοπρόθεσμων οικονομικών επακόλουθων (δυσχέρειες στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και μεταφοράς, άνοδος των τιμών), απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ για την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος δείκτης πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV ή δείκτη φόβου τον Φεβρουάριο του 2022 έφτασε το 26,27% στις 28/2/2022 από 30,17% στις 31/1/2022. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα. Σημειώνεται ότι η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 φτάνοντας το 29,33% από 28,94% τον Ιανουάριο του 2022. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,65%.

Σημειώνεται πως ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Διαβάστε ακόμα:

Το διπλό παιχνίδι του Ερντογάν με Ρωσία και Ουκρανία

Ανδρουλάκης στην έκτακτη συνεδρίαση με Τίμερμανς: Στοχευμένα μέτρα για την προστασία από την ενεργειακή κρίση

Ο Οικονόμου ανακοινώνει το ραντεβού Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συζητήσεων