Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Αν και δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με τους δανειστές, το Μαξίμου δεν χαρακτηρίζει «μονομερής ενέργεια» την κατάθεση του σχεδίου νόμου.

Λίγο νωρίτερα πάντως, τη σημαντική απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς στο θέμα του διαδόχου πλαισίου του νόμου Κατσέλη τόνιζε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας σε συνέδριο.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση, δηλαδή να μειωθεί το αφορολόγητο όριο, ώστε να μειωθούν φόροι και εισφορές, καθώς και να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες και να τονωθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά από περίπλοκα τεχνικά θέματα», ανέφερε ο κ. Κοστέλο για τον νέο νόμο Κατσέλη και πρόσθεσε: «Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη το δημοσιονομικό κόστος. Το νέο πλαίσιο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ του χρόνου, φθάνοντας συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ έως το 2022. Αισιοδοξούμε ότι θα βρούμε λύση, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Εργαζόμαστε για έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου», ανέφερε ο κ. Κοστέλο, μιλώντας σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.