Το πράσινο φως για δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού έδωσε η Κομισιόν στους «27». Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπόσχεται την «μέγιστη ευελιξία» επί των δημοσιονομικών κανόνων και των κρατικών επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβει επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τμήμα ενός πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ενωσης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αλλά μέτρα που η Κομισιόν θα αναλάβει για να στηρίξει τις οικονομίες των χωρών μελών είναι η ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την κρατική βοήθεια, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για την στήριξη του επιχειρηματικού τομέα, πρόσθεσε.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αντέξει αυτό το σοκ…Αλλά κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη».

Η Κομισιόν δεσμεύεται για «μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία»

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπόσχεται την «μέγιστη ευελιξία» επί των δημοσιονομικών κανόνων και των κρατικών επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την στήριξη της οικονομίας τους», είπε αιτιολογώντας έτσι την μέγιστη ευελιξία που θα επιδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μέλλον για τις παραβιάσεις των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς και των κανόνων ανταγωνισμού από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε επίσης κατά του κλεισίματος των συνόρων στο οποίο προχώρησαν ορισμένες χώρες ως μέτρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Οι γενικευμένες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θεωρούνται πολύ αποτελεσματικές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, τασσόμενη αντίθετα υπέρ των υγειονομικών ελέγχων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μια ρήτρα στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που θα επιτρέπει αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής για μια γενικότερη στήριξη δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτή η ρήτρα θα αναστείλει τη συνιστώμενη δημοσιονομική προσαρμογή» και μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση σοβαρής επιβράδυνσης, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν δίνουν περαιτέρω ώθηση στις αγορές

 

Σεντένο: Πολύ μεγάλο το πακέτο

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντέντο στους FT ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν ένα «πολύ μεγάλο» πακέτο για να πολεμήσουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ο ίδιος προσθέτει δε ότι θα υπάρξει «πλήρης ευελιξία» σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, προκειμένου να τονωθούν οι δαπάνες.

Ο Μάριο Σεντένο δήλωσε πως περιμένει ότι τα κράτη-μέλη θα πάρουν δημοσιονομικά μέτρα που αθροιστικά θα οδηγούν σε τόνωση «πολύ μεγαλύτερη» από τα 27 δισ. ευρώ που αναφέρθηκαν από την Κριστίν Λαγκάρντ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Σεντένο αναφέρθηκε σε τρεις τομείς που αναμένεται να υιοθετήσουν οι υπουργοί Οικονομικών: α) στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας, β) στήριξη οικογενειών και εργαζομένων (π.χ. επιδόματα ανεργίας και αποζημίωση σε όσους δουλεύουν λιγότερες ώρες) και γ) προβλέψεις για στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας, με μέτρα όπως αναβολή πληρωμής φόρων.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ακόμα μια υγειονομική κρίση και φυσικά θα ήταν απόλυτα ανεύθυνο από την πλευρά μας, και στην πραγματικότητα απροσεξία, να αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί σε κρίση εμπιστοσύνης και οικονομική κρίση λόγω μη αντίδρασης», τόνισε. «Αυτό απαιτεί ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις τόσο από τους υπουργούς Οικονομικών όσο και από τις κεντρικές τράπεζες».

Ο Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι η πανευρωπαϊκή δράση πρέπει να συμπληρωθεί από μέτρα σε εθνικό επίπεδο και να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες, όπως και αυτοί για την κρατική στήριξη, δεν εμποδίζουν τις προσπάθειες. «Αυτή είναι μια ταχύτατα εξελισσόμενη κατάσταση, που χρειάζεται γρήγορη δράση και δεν μπορούμε να σταματήσουμε από τους κανόνες».

«Θα έχουμε έναν ευμεγέθη αριθμό σε όρους δημοσιονομικής δράσης, το οποίο συνδέεται με αυξημένη ευελιξία, στην πραγματικότητα, όπως το θέτω, ευελιξία χωρίς όρια, συν τη δράση από την ΕΚΤ και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα συμπληρώσουν το οικονομικό πακέτο».

«Περιμένω ένα πολύ μεγάλο σετ μέτρων», τονίζει και συμπληρώνει: «Αυτή είναι η στιγμή στην οποία ένα σοκ τύπου V μπορεί να μεταμορφωθεί σε U και μετά σε L και αυτό πάνω απ’ όλα πρέπει να αποφύγουμε».

Ετσι, η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει την «πλήρη ευελιξία» που είναι διαθέσιμη εντός των κανόνων του συστήματος, δίνοντας στα κράτη-μέλη το περιθώριο να τονώσουν τις δαπάνες και να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.