Δημήτρης Μαρκόπουλος

Ραγδαίες εξελίξεις σηματοδοτούνται στις ενδοεπιμελητηριακές σχέσεις της χώρας, με αφορμή τον νόμο που η κυβέρνηση φέρνει σε διαβούλευση, εξαιτίας μιας σειράς ανατροπών που θα εξελιχθούν, καθώς και λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Δεν είναι τυχαίο πως 45 πρόεδροι επιμελητηρίων από τους συνολικά 59 ζήτησαν προ ημερών από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΚΕ) Κωνσταντίνο Μίχαλο τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με αφορμή το νέο καθεστώς που θα προκύψει στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Παράλληλα, έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ ζήτησαν και τα 9 από τα 11 μέλη της διοίκησης, με αποτέλεσμα ο κ. Μίχαλος να συνηγορήσει φέρνοντας τα θέματα προς συζήτηση. Η υποχώρηση αυτή βέβαια δεν ήταν εύκολη. Ο κ. Μίχαλος μετά και το συνέδριο της Ρόδου, όπου οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε ένα πρώτο στάδιο τα προβλήματα, δεν θέλησε να συγκαλέσει συνέλευση, με αποτέλεσμα να δεχθεί κριτική ότι «αρνείται το απόλυτο δημοκρατικό δικαίωμα της σύγκλησης της γενικής συνέλευσης όταν το απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία των επιμελητηρίων αλλά και της διοικητικής επιτροπής». Η επίθεση κλιμακώθηκε μετά και την κοινή παρουσία του προέδρου της ΚΕΕΕ με την υποψήφια περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου στην πόλη του Πειραιά, λαμβάνοντας περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς μια πτέρυγα μελών της Ενωσης θεωρεί πως ο θεσμός των επιμελητηρίων πρέπει να μείνει εκτός πολιτικής διαδικασίας, ενώ μια άλλη κινείται ξεκάθαρα κατά της νυν κυβέρνησης και των επιλογών της. Η κριτική αυτή μάλιστα έχει να κάνει και με ένα μέρος του περάσματος ελεγκτικών διαδικασιών προς τα επιμελητήρια στις περιφέρειες.

Πυρήνας πάντως της διαφωνίας δεν είναι άλλος από τον νέο νόμο που θέτει το Γενικό Μητρώο εκτός ελέγχου των επιμελητηρίων και το οδηγεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, δηλαδή κάτω από καθεστώς κρατικής παρέμβασης. Η αντιπολίτευση του κ. Μίχαλου εκτιμά πως με τον τρόπο αυτό θα χαθούν πολύτιμοι πόροι από τα κατά τόπους επιμελητήρια και θα οδηγηθούν πλήθος εξ αυτών (ενδεχομένως και η πλειοψηφία τους) σε κλείσιμο.

«Ο κ. Μίχαλος, ξεπληρώνοντας προσωπικά του γραμμάτια στην κυβέρνηση, θέλει να εμποδίσει την κατακραυγή της πλειοψηφίας των επιμελητηρίων στον νέο νόμο. Ηθικά και μόνο για την άρνησή του για τη γενική συνέλευση θα έπρεπε να μπει και το θέμα της παραίτησής του από πρόεδρος της ΚΕΕΕ αφού δεν εκφράζει την πλειοψηφία του σώματος», ανέφεραν αντιπολιτευόμενοι πρόεδροι επιμελητηρίων.

Από την πλευρά του ο κ. Μίχαλος, του οποίου η θητεία πρόσφατα έχει ανανεωθεί χωρίς μεγάλη αμφισβήτηση, τελικά δέχθηκε το αίτημα σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης λειτουργώντας προς την κατεύθυνση του διαλόγου και της εκτόνωσης των πιέσεων. Ως προς την πολιτική του κατεύθυνση, θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να εκφράζεται με τον τρόπο που ο ίδιος εκτιμά σωστό και δόκιμο για τα πράγματα της αγοράς. Πιστεύει δηλαδή πως αφού η οικονομία ακολουθεί ένα θετικό μονοπάτι -όπως διατείνεται-, δεν υπάρχει λόγος να ασκεί στείρα αντιπολίτευση.

Απέναντί του πάντως έχει αυτή τη στιγμή σημαντικούς επιμελητηριακούς εκπροσώπους, όπως τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μασούτη, τον πρόεδρο του αντίστοιχου στον Πειραιά Βασίλη Κορκίδη και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννη Βουτσινά. Το αίτημα της σύγκλησης των οργάνων συνυπέγραψαν και οι πρόεδροι των βορειοελλαδίτικων επιμελητηρίων.

Η κυβέρνηση, από τη δική της, πλευρά διαβεβαιώνει ότι τα επιμελητήρια της χώρας δεν θα κλείσουν, αλλά απεναντίας ο ρόλος τους θα ισχυροποιηθεί με την ενίσχυση των ΓΕΜΗ, τα οποία θα έχουν υπό την εποπτεία τους τις επιχειρήσεις. Αυτά τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Θα λύσουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες και θα συμβάλουμε ώστε τα επιμελητήρια να ισχυροποιηθούν και να αποκτήσουν ρόλο. Σε καμία περίπτωση δεν θα κλείσουν. Τουλάχιστον εμείς δεν θα τα κλείσουμε».