search icon

Οικονομία

«Κουρέματα» ενοικίων: Από 15 Μαρτίου και σε …δόσεις οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου

Ακολουθούν τον Απρίλιο (πάλι σε δόσεις) οι αποζημιώσεις Φεβρουάριου - Η διαδικασία και τα ποσοστά ανά περίπτωση - Στους δικαιούχους τα εμπορικά κέντρα, outlet, εκπτωτικά χωριά

Με δύο παρτίδες πληρωμών θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το κούρεμα (κατά 100% για τους κλειστούς και κατά 40% για τους πληττόμενους) των ενοικίων που υπέστησαν τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Στην πρώτη παρτίδα, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει μετά από τις 15 Μαρτίου θα πληρωθούν όσες αιτήσεις Covid Ιανουαριου εκκαθαρίστηκαν χωρίς πρόβλημα, ενώ στη δεύτερη, μετά τις 30 Μαρτίου θα πληρωθούν οι δηλώσεις Covid Ιανουαρίου στις οποίες εντοπίστηκαν λάθη αλλα τελικά διορθώθηκαν .

Μέσα στο Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων Covid Φεβρουάριου και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα. Έτσι οι αποζημιώσεις για τα ¨κουρέματα¨του Φεβρουάριου θα καταβληθούν σε δυο κύκλους που θα ξεκινήσουν, ο πρώτος μετά τις 15 Απριλίου και ο δεύτερος μετά το Πάσχα.

Για τις περιπτώσεις στις οποίες μισθώτριες είναι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή και απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολή ενοικίων, η αποζημίωση των ιδιοκτητών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα φτάσει σε ποσοστό 80% της εισοδηματικής απώλειας (που είναι πλέον ολόκληρο το ενοίκιο). Για τους ανοιχτούς αλλά πληττόμενους η αποζημίωση ισούται με το 50% της απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για να αποζημιωθούν από το κράτος οι ιδιοκτήτες που δεν θα έχουν εισπράξει καθόλου ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καθορίζεται με απόφαση που υπογράφουν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλος (για τους πληττόμενους ισχύει η ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται από τον περασμένο Νοέμβριο).

Υπενθυμίζεται οτι η αποζημίωση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την απόφαση δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι:

Οι κληρονόμοι

Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής αποβιώσει και δεν έχει υποβάλει την δήλωση, δικαιούχοι του ποσού που αντιστοιχεί στο 80% του μισθώματος είναι οι κληρονόμοι του, οι οποίοι υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος την δήλωση covid εντός 2 μηνών  τη λήξη της.

Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος αποβιώσει μετά την υποβολή της «Δήλωσης Covid» και δεν έχει γνωστοποιήσει τραπεζικό λογαριασμό πληρωμών στην ΑΑΔΕ, τότε:

Ο 2ος κύκλος ελέγχων – αποζημιώσεων

Η ΑΑΔΕ, μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής «Δήλωσης COVID» και εντός 30 ημερών, επεξεργάζεται τις «Δηλώσεις Covid» με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, τις εγκρίνει ή αποστέλλει μήνυμα για την διόρθωσή τους ή τις απορρίπτει. Ο εκμισθωτής, ο υπεκμισθωτής ή οι κληρονόμοι αυτών ενημερώνονται από την ΑΑΔΕ με email για την απόρριψη της «Δήλωσης Covid» ή για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για τη διόρθωσή της.

Οι πληρωμές

Η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους διενεργείται σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος ξεκινά δεκαπέντε ημέρες από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της Δήλωσης Covid, και ολοκληρώνεται εντός 30 ημέρων. Το ποσό της αποζημιωσεις καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στο Taxisnet. Για πληρωμές που απέτυχαν η ΑΑΔΕ ενημερώνει εκ νέου σχετικά τους δικαιούχους, ώστε να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις κατά την υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» ή να διορθώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στο Taxisnet.

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ξαφνικά όλοι μιλάνε για πληθωρισμό: Το «καμπανάκι» στα ομόλογα και η θεωρία της πλήρους απασχόλησης

Mega deal στη ναυτιλία: Το 45% της GasLog του Πήτερ Λιβανού απέκτησε η ΒlackRock

Επίσημο: Πτώση 76,5% στον ελληνικό τουρισμό το 2020 – Μόλις 7,37 εκατ. τουρίστες και 4,28 δισ. εισπράξεις

Exit mobile version