Για άλλους εκμισθωτές ακινήτων «έβρεχε» αποζημιώσεις ενοικίων, ενώ άλλοι έχουν χάσει και τα ενοίκια, αλλά και τις αποζημιώσεις που δικαιούνταν και τους όφειλε το κράτος.

Μετά από μια πλειάδα υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν πέρυσι και φέτος, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξέδωσε χθες ακόμα μία (ΓΔΟΥ 1056/2021 – ΦΕΚ Β’ 5423) την οποία υπογράφουν από κοινού οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Όχι όμως αυτήν που επί 20 και μήνες περίμεναν χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα, επειδή τους μπλοκάρουν οι υπεκμισθωτές που έβαλαν στο ακίνητό τους. Αλλά για να εντοπιστούν και να επιστρέψουν τα λεφτά στο κράτος, εκείνοι οι ιδιοκτήτες που τα πήραν χωρίς να πρέπει.

Με τη νέα απόφαση των τριών υπουργών, η ΑΑΔΕ παίρνει εντολή να προβεί σε διασταυρώσεις και σε πλήρες «φακέλωμα» (ανά ΑΦΜ, μήνα επιδότησης, ποσά κ.λπ) όλων όσων εισέπραξαν αποζημιώσεις για «κουρέμα» ενοικίων τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2021.

Συγκεκριμένα αναζητούνται:

  • Ποιοι δεν υπέβαλαν «Δήλωση Covid» εντός της εκάστοτε οριζόμενης προθεσμίας και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του καταβληθέντος ποσού
  • Ποιοι υπέβαλλαν μεν «Δήλωση Covid» αλλά μετά την εκκαθάριση της, προκύπτει ποσό αποζημίωσης μικρότερο της προκαταβολής την οποία εισέπραξαν. Και ως εκ τούτου θα αναγκαστούν τώρα να επιστρέψουν το υπερβάλλον ποσό που τους κατέβαλε το δημόσιο

Σημειώνεται πάντως ότι στο υπουργείο Οικονομικών ακόμα «επεξεργάζονται» και νέα απόφαση, η οποία θα αναγκάζει τους υπεκμισθωτές να επιλέξουν «κούρεμα» ή αποζημίωση, ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν και οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητα όσα δικαιούνται από ενοίκια ή αποζημιώσεις.

Ωστόσο, όπως διαφαίνεται, ούτε φέτος θα εκδοθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση για να πληρωθούν οι δικαιούχοι, ενώ αντιθέτως εκδίδονταν σωρηδόν δεκάδες άλλες αποφάσεις, που επέβαλλαν τα «κουρέματα» των ενοικίων τους πέρυσι και εφέτος.

Ενδεικτικά, μόνον για φέτος έχουν εκδοθεί –εκτός της χθεσινής απόφασης:

1. η Α.1003/2021 κοινή απόφαση του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών «Διαδικασία και προϋποθέσεις καταβολής ποσού ίσου με το ήμισυ της μείωσης των μισθωμάτων» …(Β’ 37).

2. η Α.1030/2021 κοινή απόφαση του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών «Διαδικασία και προϋποθέσεις καταβολής του ποσού της αποζημίωσης των εκμισθωτών για τα μισθώματα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021, κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 702).

3. η Α.1057/2021 κοινή απόφαση του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών «Διαδικασία και προϋποθέσεις καταβολής του ποσού της αποζημίωσης των δικαιούχων επιχειρήσεων εκμετάλλευσης εκπτωτικών καταστημάτων (outlet), εμπορικών κέντρων ή εκπτωτικών χωριών, που δεν εισπράττουν βασικό αντάλλαγμα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.» (Β’ 1069).

4. η Α.1058/2021 κοινή απόφαση του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών «Διαδικασία και προϋποθέσεις καταβολής ποσού ίσου με το ήμισυ της μείωσης του ανταλλάγματος που λαμβάνουν οι δικαιούχοι για την εκμίσθωση/παραχώρηση της χρήσης του δικαιώματος εκμετάλλευσης περιπτέρου ή κυλικείου μηνός Νοεμβρίου και εφεξής, κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.» (Β’ 1072).

5. η στοιχεία ΓΔΟΥ 400/2021 κοινή απόφαση του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών «Ειδικότερη διαδικασία και ορισμός των προϋποθέσεων για την προκαταβολή των ποσών της αποζημίωσης των εκμισθωτών για τα μισθώματα μηνός Μαρτίου 2021, κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.» (Β’ 1613).

6. η στοιχεία ΓΔΟΥ 500/2021 κοινή απόφαση του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών «Ειδικότερη διαδικασία και ορισμός των προϋποθέσεων για την προκαταβολή των ποσών της αποζημίωσης των εκμισθωτών για τα μισθώματα μηνός Απριλίου 2021, κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.» (Β’ 2225).

7. η ΓΔΟΥ 615/2021 κοινή απόφαση του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών «Ειδικότερη διαδικασία και ορισμός των προϋποθέσεων για την προκαταβολή των ποσών της αποζημίωσης των εκμισθωτών για τα μισθώματα μηνός Μαΐου 2021, κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.» (Β’ 2830).

8. η ΓΔΟΥ 809/2021 κοινή απόφαση του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών «Ειδικότερη διαδικασία και ορισμός των προϋποθέσεων για την προκαταβολή των ποσών της αποζημίωσης των εκμισθωτών για τα μισθώματα μηνός Ιουνίου 2021, κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.» (Β’ 3274).

9. η ΓΔΟΥ 872/2021 κοινή απόφαση του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών «Ειδικότερη διαδικασία και ορισμός των προϋποθέσεων για την προκαταβολή των ποσών της αποζημίωσης των εκμισθωτών για τα μισθώματα μηνός Ιουλίου 2021, κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.» (Β’ 3921).

Διαβάστε ακόμη:

ΜΙΝΙΟΝ: Ο δύσκολος δρόμος μέχρι την πώληση στην Dimand και το project αναγέννησης αξίας άνω των 50 εκατ.

«Πανδημία ανεμβολίαστων» στην Ευρώπη – Εφιαλτική πρόβλεψη για επιπλέον 700.000 νεκρούς

ΔΕΗ: Μέγα διαγωνισμός για το lifting 146 καταστημάτων σε όλη τη χώρα