Τρία προβλήματα θα προκύψουν αν δεν εκταμιευθούν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και των SMP), τόνισε ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής. Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης αποκαθήλωσε το success story που επιχειρεί να ξεδιπλώσει το Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας μεταξύ άλλων πως «θέλω να μετριάσω τις προσδοκίες» ότι «η χώρα από εδώ και πέρα έχει βαριές δεσμεύσεις και κληρονομιές» και πως η «αποκατάσταση θα πάρει καιρό».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το πρώτο από τα προβλήματα, είναι πως στερούνται ποσά από τα Ταμεία, το δεύτερο ότι θα σταλεί κακό μήνυμα για την πορεία της χώρας, ενώ το τρίτο είναι πως κάποια από τα προαπαιτούμενα είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του κράτους (π.χ. επιλογές γενικών γραμματέων μέσω ΑΣΕΠ).

Επιπλέον, ο κ. Κουτεντάκης αναφέρθηκε και στις δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή αναδρομικών και τόνισε τη «δυναμική» που μπορεί να δημιουργηθεί από το θέμα αυτό και σε ποιο σημείο αυτή θα καταλήξει και με ποια αποτελέσματα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, λέγοντας πως είναι μία συζήτηση που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Επεσήμανε πως όποιο σύστημα συμφωνηθεί θα πρέπει να τηρεί δύο κανόνες: να διαχωρίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από του υπόλοιπους και να δοθούν εγγυήσεις για να μην υπάρχει δημοσιονομικό ρίσκο.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα του κατώτατου μισθού αλλά και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου έχουν μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά των φορολογούμενων και ασφαλισμένων έχουν αυξηθεί, αν και με φθίνοντα ρυθμό.

Κλείνοντας την συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο κ. Κουτεντάκης επισήμανε «Η χώρα από εδώ και πέρα έχει βαριές δεσμεύσεις και βαριές κληρονομίες απο την κρίση. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ κινείται σε καλή κατεύθυνση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε σε καλό σημείο. Θα περάσουν χρόνια ώστε να αποκατασταθεί σε αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία και το επαρκές εισόδημα στην χώρα. Θέλω να μετριάσω τις προσδοκίες που ακούγονται. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς 8 ετών. Θα πάρει καιρό. Το κριτήριο είναι αν κινούμαστε σε καλό δρόμο και όχι σε ποιο σημείο είμαστε σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. Έχουμε στοκ ληξιπρόθεσμων οφειλών, κόκκινων δανείων, μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα – δηλαδή επενδύσεις – και ένα εργατικό προσωπικό που μειώθηκε ποσοτικά και ποιοτικά. Το θέμα λοιπόν είναι αν η διαχείριση αυτών των προβλημάτων οδηγεί σε καλή κατεύθυνση ή το αντίθετο».