(upd 16.00)
Με τη λήξη του κρίσιμου Eurogroup, το βλέμμα όλων στρέφεται στη σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και φυσικά στις νέες διεργασίες του Brussels Group στις Βρυξέλλες.
Στις 15.30 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να επαναξιολογηθεί η κατάσταση με τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού του ELA κατά 2 δισ. ευρω, στα 78,9 δισ. ευρω, ενώ είχε μετατεθεί για αυτή την εβδομάδα η συζήτηση για το καθεστώς των collateral που θέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό.
Συγκεκριμένα, αρκετά από τα μέλη της ΕΚΤ φέρονται να πιέζουν προκειμένου το καθεστώς να γίνει πιο αυστηρό (να αυξηθεί δηλαδή το ποσοστό του “κουρέματος” που επιβάλλεται στα ενέχυρα), αίτημα που αν γίνει τελικώς αποδεκτό θα περιορίσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Πλέον το ζήτημα είναι η δήλωση του Eurogroup να μεταφραστεί σε απτή πρόοδο των διαπραγματεύσεων που θα ανοίξει το δρόμο για τη τεχνική συμφωνία και τελικά σε ένα νέο έκτακτο Eurogroup ίσως για τις 25 του μήνα. Και αυτό παρά τη δήλωση Σόιμπλε ότι βελτιώθηκε περισσότερο το κλίμα των συζητήσεων και όχι η ουσία των διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση δίνει αγώνα μετ’ εμποδίων για μία συμφωνία μέσα σε 15 ημέρες καθώς χθες ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκρυψε το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητος που αντιμετωπίζει η χώρα καθορίζοντας
σαν απώτατο χρονικό όριο των διαπραγματεύσεων τα τέλη Μαΐου.
Από τη πλευρά της Επιτροπής η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέγιεβα δήλωσε πως οι διεργασίες του Brussels Group θα συνεχίσουν κατά μήκος της εβδομάδας με στόχο να υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση το συντομότερο δυνατόν, τονίζοντας πως «το Brussels Group θα συνεχίσει τις εντατικές διεργασίες του και θα υπάρξουν εκτενείς διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες έτσι ώστε να επιταχυνθεί η εργασία. Στο τεχνικό επίπεδο, η διαδικασία αυτή θα πλαισιωθεί και από πολιτικές επαφές ούτως ώστε να σημειωθεί η απαραίτητη πρόοδος.»
Στο εξής, στόχος της Επιτροπής είναι να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις, ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ακόμα και σε δέκα ημέρες, αν και υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις, μεταξύ των οποίων και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Πάντως, αν και η δήλωση που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με τη λήξη του χθεσινού Eurogroup είναι μάλλον «χλιαρή», δεδομένης και της ανάγκης της ελληνικής οικονομίας για ανατροπή του κλίματος αδιεξόδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές ο Πρόεδρος Γιούνκερ και η τεχνική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργαζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με αρχηγούς κρατών έτσι ώστε να υπάρξει μια σαφής δήλωση προόδου που θα ανοίξει το δρόμο για μια πρώτη συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο.
Ικανοποίηση εκφράζει συνεπώς η Επιτροπή με το αποτέλεσμα, καθώς κατά τη διάρκεια των διεργασιών του Σαββατοκύριακου δεν ήταν σίγουρο καν πως θα υπάρξει μια θετική δήλωση, κάτι που θα οδηγούσε τη διαπραγματευτική διαδικασία σε ακόμα στενότερα περιθώρια.
Η ίδια πηγή σημειώνει πως τα τεχνικά κλιμάκια από όλες τι πλευρές έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, καθώς η αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας και η προσθήκη τεχνοκρατών σε συμβουλευτικό ρόλο, έχουν επισπεύσει τους ρυθμούς και όπως σημειώνει και η δήλωση του Eurogroup, «αναμένεται επιτάχυνση των διαδικασιών».
Συνεχίζουν όμως οι διαφωνίες στα δύο θερμά ζητήματα, την εργασιακή μεταρρύθμιση και το ασφαλιστικό, όπου οι θεσμοί ζητούν περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μη ακύρωση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Στα εργασιακά βασικό θέμα διαφωνίας είναι οι προτάσεις των θεσμών για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο κατώτατος μισθός.
Κυβερνητικό Συμβούλιο
Από τις 3 το μεσήμερι βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, για να αποτιμήσει τη νέα κατάσταση μετά τη χθεσινή κίνηση του Eurogroup.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι είναι στο χέρι των Ευρωπαίων ηγετών πια να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για να γίνει και το τελευταίο βήμα προς μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι θα αναγνωριστούν ορισμένες κόκκινες γραμμές, όπως στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, ώστε να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία.
Να σημειωθεί ότι στις 16.00 συνεδριαζει και η Πολιτική Γραμματεία.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.