«Κόκκινο συναγερμό» χτυπούν στην κυβέρνηση τα χαμηλά ποσοστά κτηματογράφησης της χώρας με το κτηματολόγιο να δίνει την μία παράταση μετά την άλλη, με ορατό τον κίνδυνο πλήρους εκτροχιασμού του έργου.

«Το κτηματολόγιο πάει να γίνει παρατασιολόγιο» ανέφερε χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή, υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές ασκήσεις στο υπουργείο προκειμένου να βρεθούν τρόποι να αυξηθούν τα ποσοστά. Σήμερα, κατά μέσο όρο δηλώνεται το 20% των δικαιωμάτων και θα έπρεπε να είχαμε φτάσει στο 60% αναφέρουν αρμόδιες πηγές, για να είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Η υποτονική συμμετοχή των πολιτών στην τελευταία μεγάλη γενιά κτηματογράφησης «ΚΤΙΜΑ 16» αντιμετωπίζεται με συνεχείς παρατάσεις. Στο ΥΠΕΝ, δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του κόσμου χορηγώντας και νέα παράταση από έναν έως δύο μήνες για τις περιοχές που έχουν εξαντλήσει τα όρια που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τους έξι μήνες (τρεις συν τρεις). Ωστόσο διαμηνύουν ότι οι παρατάσεις αυτές οφείλουν να έχουν όρια και θα είναι οι τελευταίες.

«Το χαμηλό ποσοστό δηλώσεων ιδιοκτησίας οδηγεί σε παρατάσεις και οι παρατάσεις διατηρούν τη χαμηλή συμμετοχή, διότι ο κόσμος επαναπαύεται. Έτσι, ο μνημονιακός στόχος του 2019, έγινε 2020, 2021 και τώρα το βλέπουμε δύσκολο να ολοκληρωθεί ακόμη και το 2025», σημειώνουν από το ΥΠΕΝ.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο έχει καταλήξει σε μια δέσμη μέτρων ώστε οι πολίτες αφενός να μην χάσουν τις περιουσίες τους, αλλά αφετέρου να πιεστούν να καταγράψουν τα δικαιώματά τους. Για αυτό εκτός από τις παρατάσεις θα υπάρξει και διαφημιστική καμπάνια που τους τελευταίους μήνες είναι ανύπαρκτη παρά το γεγονός ότι γραφεία ενημέρωσης κοινού κλείνουν και ο κόσμος εμφανίζεται προβληματισμένος για την τύχη των περιουσιακών του στοιχείων.

Στις προτάσεις που δεν αποκλείεται να πάρουν και νομοθετικό χαρακτήρα περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση των προστίμων, τα οποία ήδη προβλέπονται από το νόμο αλλά μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται ενώ εξετάζονται σε δεύτερο στάδιο και πιο σκληρά μέτρα για τα ακίνητα που δεν έχουν ΚΑΕΚ (τον μοναδικό αριθμό που έχουν τα δηλωμένα ακίνητα), όπως π.χ. να μην μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια.

Τη Δευτέρα αναμένονται στην Αθήνα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο της κτηματογράφησης. Στελέχη του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι θα τους αντιμετωπίσουν, επιστρατεύοντας σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Διαφορετικά αν τα παραδοτέα των συμβάσεων που «τρέχουν» δεν καλύπτουν το 50% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 με στόχο τη δημιουργία κτηματολογικής βάσης δεδομένων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (συνολικής δαπάνης 320 εκατομμυρίων ευρώ).

Πρωτοβουλίες λαμβάνει το υπουργείο και στο θέμα των οικιστικών πυκνώσεων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, οι οποίοι μπλοκάρουν την ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών της χώρας και κατ΄ επέκταση του Κτηματολογίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει οριστεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή προκειμένου να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο είχε κρίνει ως αντισυνταγματική τη σχετική υπουργική απόφαση για την οριοθέτηση των οικιστικών πυκνώσεων και την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο αποτελούν και οι Χρήσεις Γης, με στόχο στο τέλος της τετραετίας να έχει καλυφθεί τουλάχιστον το 55% της χώρας με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ακόμη και το 70%. Αυτό θα γίνει μέσω των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, τα οποία αναμένεται να εκπονήσουν οι δήμοι. Τα ΤΧΣ θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο της δόμησης, θέτοντας περιορισμούς στην άναρχη επέκταση των πόλεων και στην εκτός σχεδίου δόμηση. Σήμερα μόνο το 20% των 1.063 δημοτικών ενοτήτων έχουν θεσμοθετημένες χρήσεις γης.

Χρήσιμο πολεοδομικό εργαλείο για την διατήρηση των παραδοσιακών οικισμών αλλά και για την δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χρήσεων χαρακτηρίζουν παράγοντες του υπουργείο και την μεταφορά Συντελεστή Δόμησης. Όπως επισημαίνουν το υπουργείο σκοπεύει να ενεργοποιήσει άμεσα την μεταφορά ΣΔ, καθορίζοντας και τις προβλεπόμενες Ζώνες Υποδοχής σε πολλούς δήμους της χώρας που αποτελούν βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία.

Σχετικά με τον σχεδιασμό για το πυρόπληκτο Μάτι, ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο θα προχωρήσει και στην ανάθεση των σχετικών μελετών για την κατάρτιση του ειδικού χωρικού σχεδίου των περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις για περιοχές που έχουν πληγεί από διάφορες φυσικές καταστροφές, μέτρα ανάλογα με το Μάτι θα ληφθούν και για την Κινέτα. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα για τη λήψη μέτρων προληπτικού χαρακτήρα για τον περιορισμό των κινδύνων από φυσικές καταστροφές και σε άλλες περιοχές της χώρας (Μάνδρα, Χαλκιδική κ.α).