Του Αργύρη Παπαστάθη

«Δεν ζητάμε νέα μέτρα, κανένα νέο μέτρο» δήλωσε για την Ελλάδα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην Ουάσιγκτον το απόγευμα της Πέμπτης. Πρόσθεσε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά και ότι έχουν καταβληθεί τεράστιες προσπάθεις από την ελληνικό λαό.

«Αναγνωρίζω την πολλή δουλειά που έγινε και τις τεράστιες προσπάθειες από τον ελληνικό λαό και είναι εντυπωσιακό», είπε η κυρία Λαγκάρντ ξεκινώντας τη δήλωσή της. «Δεν ζητάμε κανένα νέο μέτρο, πέραν από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα», τόνισε.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ εξαρτάται από τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Συμφωνήσαμε τον Ιούλιο σε ένα πρόγραμμα που υπόκειται στην απαίτηση για ελάφρυνση χρέους. Το ΔΝΤ ανέφερε πάντοτε πως η ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με όλους για να διασφαλίσουμε ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει έγκαιρα. Εμείς ως κουαρτέτο πρέπει να συζητήσουμε για την ελάφρυνση χρέους και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν», ανέφερε.

«Για τον φίλο μου τον Βόλφγκανγκ λυπάμαι που φεύγει» είπε απαντώντας σε ερώτημα για την αποχώρηση του Σόιμπλε από Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Ήταν ένας βράχος, ήταν ένας γίγαντας, ήταν απίστευτα σταθερός» ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ, αναγνωρίζοντας ότι μεταξύ τους υπήρχαν και διαφωνίες.

«Η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται. Αν και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, η συγκυρία είναι πιο ευνοϊκή και προσφέρει μια ευκαιρία να αντιμετωπιστούν βασικές προκλήσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων κινδύνων» σημείωσε η κυρία Λαγκάρντ. Μιλώντας ευρύτερα για την παγκόσμια οικονομία τόνισε ότι το 70% του πλανήτη βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Μιλώντας για το Brexit είπε ότι πρέπει να γίνει με ταχύτητα για να μειωθεί το επίπεδο της αβεβαιότητας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

«Δεν έχω κανένα φόβο, έχω προσδοκίες για καλή συνεργασία» απάντησε σε ερώτημα αν φοβάται ότι η πιθανότητα δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου θα μείωνε την επιρροή του ΔΝΤ.