Οικονομία

Λιγότερο «επιστρεπτέα» και περισσότερο  «χάρισμα»: Οι νέες επιλογές των δικαιούχων

  • newsroom


Επιπλέον «δώρο» 15% σε όποιον εξοφλήσει εφάπαξ πριν από την πρωτοχρονιά - Αναδρομικά αλλάζουν τα πάντα στις Επιστρεπτέες - «Πάνε ταμείο» στην 7 και κλειστές επιχειρήσεις που κόπηκαν στην 6η Επιστρεπτέα

Μεγάλες ανατροπές επέρχονται στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, τόσο για τις επόμενες όσο και για τις προηγούμενες. Με βάση τα όσα εξήγγειλε εχθές ο πρωθυπουργός και αναμένεται να νομοθετηθούν άμεσα, οι αλλαγές για τις 600.000 επιχειρήσεις που εξαρτώνται οικονομικά (όπως και οι εργαζόμενοί τους) από τις Επιστρεπτέες, είναι οι εξής:

1. Πληρωμή εφάπαξ αντί με δόσεις, Μία από τις επικρίσεις που δεχόταν  πριν μισό χρόνο το μέτρο  των «επιστρεπτέων» προκαταβολών από αυταπασχολούμενους  ελευθεροεπαγγελματίες κλπ  ήταν ότι έπρεπε να επιστρέψουν το 50% της ενίσχυσης μετά από 3,5 χρόνια στο κράτος. «Δεν θέλω να έχω χρέος» ήταν το σημείο κριτικής, ακόμα και όταν οι επιστρεπτέες γίνονταν ανάρπαστες.

Τώρα όλα αλλάζουν, αφού όποιος δεν θέλει να πληρώνει δόσεις, μπορεί να επιστρέψει σε 1 δόση εφάπαξ την επιστρεπτέα ενίσχυση 50%. Και να κρατήσει για πάντα την υπόλοιπη μη επιστρεπτέα επιδότησης (το άλλο 50% της ενίσχυσης) .

Ακόμα καλύτερα μάλιστα όμως, αν την επιστρέψει ως τον Δεκέμβριο φέτος,  θα έχει και ένα «bonus» 15% του ποσού. Δηλαδή κερδίζει συνολικά 65% (15%+50%) που είναι και αφορολόγητο –δηλαδή επιπλέον κέρδος 9% – 45% από φόρους.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έλαβε πχ 2.000 ευρώ μέσω Επιστρεπτέας Προκαταβολής αλλά δεν τα χρειάζεται όλα πια, μπορεί να επιστρέψει τα 850 και ξόφλησε. Γιατί τα 1.000 ήταν επιδότηση και από τα 1000 που είναι δάνειο, επιβραβεύεται με 150 αν αποπληρώσει τα 850 εφάπαξ. Έτσι δεν θα πληρώσει καμία από τις δόσεις που ξεκινούν το 2022.

2. Αν κάποιος δεν περιφρονεί τις δόσεις  αλλά –αντιθέτως- τις χρειάζεται, τότε τα καλά νέα είναι ότι αντί για 40 δόσεις, θα έχει τελικά 60 δόσεις! Δηλαδή οι δόσεις αυξάνονται κατά 50%  και με 20 επιπλέον δόσεις, κάποιος ξεκινά να αποπληρώνει από 31 Ιανουαρίου 2022 και όταν θα έχουν περάσει πολλά χρόνια πια, στις 31 Ιανουαρίου 2027 θα εξοφλήσει τα κορονοχρέη του από Επιστρεπτέες προκαταβολές του 2020 και 2021.

Επιπλέον αλλαγές και ανατροπές όμως που επέρχονται, βελτιώνουν όσα ξέραμε για τις Επιστρεπτέες προκαταβολές.

· Στην Επιστρεπτέα 7 τον Απρίλιο θα δοθούν διπλάσια χρήματα από την Επιστρεπτέα 6 που τώρα πληρώνεται:  1 δισ. ευρώ αντί για 500 εκατ. που δόθηκαν στην 6η Επιστρεπτέα και από τουλάχιστον 1.000 ευρώ αντί 500 για του δικαιούχους.

· Στην 7η Επιστρεπτέα θα μπορέσουν να μετάσχουν και να πάρουν λεφτά και νέοι δικαιούχοι, αλλά και πολλοί ακόμα που κόπηκαν από την Επιστρεπτέα 6. Κυρίως έμποροι αλλά και εστιάτορες που παρότι ήταν κλειστοί με κρατική εντολή, δεν πήραν ούτε καν τα 500 ευρώ γιατί είχαν μεν συγκυριακά μείωση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021 εν σχέσει με τον μήνα Ιανουάριο πέρυσι, αλλά συνολικά το έτος 2020 είχαν αύξηση του τζίρου τους και όχι μείωση –παρά την πανδημία- από το 2019.

Η Επιστρεπτέα 7 όμως δεν θα είναι «ακτινογραφία» ενός μόλις μηνός, αλλά ολόκληρου του α΄τριμήνου του 2021. Παρακάμπτεται έτσι ο «κόφτης» για παλαιές επιχειρήσεις (προ του 2018) που αν είχαν αύξηση τζίρου το 2020, δεν έπαιρναν ενίσχυση το 2021 ακόμα και αν έκλεισαν από το κράτος.

Συνεπώς, και αν ακόμα είχαν αύξηση του τζίρου τους το 2020, επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές «δια νόμου» (βάσει ΚΑΔ) τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο,  θα πάρουν ξανά χρήματα για να καλύψουν βασικές τρέχουσες ανάγκες τους. Και θα αναπληρώσουν και την απώλεια της 6ης Επιστρεπτέας, αφού επικαλύπτεται και συμψηφίζεται με την 7η.

·  Στις Επιστρεπτέες 1-3 παρέχεται αναδρομικό «κούρεμα» 30% ή 50% υπό όρους. Το 2020 δόθηκαν με τις πρώτες 3 Επιστρεπτέες σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ σε περίπου 240.000 επιχειρήσεις. Αυτές έπρεπε να τα επιστρέψουν όλα σε 40 δόσεις. Όλα όμως τώρα αλλάζουν και τους παρέχονται 3 επιλογές :

1. Διακρατούν και δεν επιστρέφουν το 30% ή 50% της ενίσχυσης που πήραν, εάν και εφόσον είχαν διαπιστωμένη πτώση τζίρου 15% ή 30% αντιστοίχως.

Στην περίπτωση αυτή, επιστρέφουν το υπόλοιπο 50%ή 70% της Επιστρεπτέας  (ή 100% αν δεν δικαιούνται μείωση γιατί δεν είχαν πτώση τζίρου ούτε 15%) αλλά σε έως 60 δόσεις και όχι σε 40 όπως ήξεραν και υπολόγιζαν.

2.  Αν έχουν και δεν χρειάζονται ρευστό χρήμα, μπορούν να εξοφλήσουν  άμεσα φέτος την οφειλή αντί να μπουν στις 60 δόσεις. Και έτσι κερδίζουν 15% του ποσού.

Για παράδειγμα, αν έλαβαν στις 3 πρώτες Επιστρεπτέες 20.000 ευρώ συνολικά, μπορούν να εξοφλήσουν «μια και έξω» εφέτος εάν καταβάλουν έως 31 Δεκεμβρίου:

–  17.000 ευρώ  αν δεν δικαιούνται κανένα  «κούρεμα»

–  11.900 ευρώ αν δικαιούνται «κούρεμα» 30%

–  8.500 ευρώ αν δικαιούνται «κούρεμα» 50%

3.  εάν δικαιούνται «κούρεμα» 30% ή 50% λόγω πτώχεως τζίρου αλλά χρειάζονται ρευστότητα «εδώ και τώρα», τότε  μπορούν:

–  να μην προπληρώσουν τίποτα αλλά ούτε να «κουρέψουν» την οφειλή τους

– το ποσόν του «κουρέματος» να το χρησιμοποιήσουν σαν πιστωτικό για να καλύψουν όλες τις βαριές υποχρεώσεις του β΄εξαμήνου του 2021, δηλαδή ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και αυταπασχολουμένων, τρέχοντες πληρωμές ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΜΥ κλπ. Λύνουν δηλαδή  έτσι ένα άμεσο πρόβλημα ρευστότητας χωρίς προσφυγή σε τραπεζικό δανεισμό.

–  Θα αποπληρώσουν το σύνολο της Επιστρεπτέας 1-3 που έχουν λάβει σε 60 δόσεις, αντί για 40 που υπολόγιζαν αρχικά. Και θα έχουν καλύψει με «φθηνό χρήμα» βαριές τρέχουσες υποχρεώσεις που θα ανακύψουν, πριν καν καλά-καλά επαναλειτουργήσουν και κάνουν εισπράξεις.

Διαβάστε ακόμη

Οι θεοσεβούμενοι εργολάβοι, πώς μπλέκει η Softex με το CVC και το παζάρι για την HSBC 

Όμιλος Βιοιατρική: Η επόμενη ημέρα, ο «διάδοχος» Γιώργος Σπανός και οι κινήσεις συγκέντρωσης

Αστέρια Γλυφάδας: Ένα καταπράσινο αστέρι στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας